За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Карин дом стартира програма „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието“, финансирана от Община Варна

Скъпи родители,

Карин дом стартира записвания по програма „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието“, финансирана от Община Варна, дирекция „Здравеопазване“.

За кого е Програмата?

Програмата е безплатна и чрез нея ще бъдат обхванати до 60 деца със специални потребности от 2 до 14 години. Плувните сесии се провеждат с цел стимулиране на физическото и психомоторното развитие на деца с нарушения от Аутистичен спектър, на опорно-двигателния апарат и деца със Синдром на Даун, чрез активни занимания във водна среда.

Очакваме подобряване на общото състояние на децата в посока: координация, кръвообращение, дишане, стимулиране на нервната система, укрепване на костната система и имунитета. Очаква се и подобряване на мускулния тонус, формиране на важни двигателни умения, подобряване на адаптивните умения към променяща се среда и непознати ситуации. В програмата могат да се включват само деца с адресна регистрация в Община Варна.

Попълнете заявка за включване в програмата за водна терапия ТУК!

Допълнителна информация за програмата, можете да получите на тел. 0878/ 302 518 и 052/302 518 от 8.00 до 16.00ч – Петя Иванова. Заниманията ще се провеждат на адрес: гр. Варна, бул. „Цар Освободител“ 86 А.

Стъпки за прием на деца в програмата:

  1. Попълване на онлайн форма на Заявление за включване в програмата „Водна терапия“ в сайта на Карин дом. Документът, удостоверяващ медицинската диагноза ще се предостави на д-р Сапунджиева при прегледа на детето.
  2. Насрочване на дата за преглед. След постъпило онлайн заявление, родителят ще получи обаждане от служител на Карин дом за насрочване на прегледи при д-р Сапунджиева- физиотерапевт.
  3. Провеждане на преглед при д-р Сапунджиева, физиотерапевт (вторник – 14.30-16.30 ч и четвъртък 8.30-10.30ч) и запознаване с наличната медицинска документация на детето, за насочване към водна терапия. При състояние на детето, което не е подходящо за този вид терапия, то няма да бъде включено в програмата.
  4. Обследване/консулт с инструктор по плуване, кинезитерапевт и социален работник след насочване от д-р Сапунджиева и попълване на текущата документация по случая. Социалният работник предоставя на родителите „Карта за ползване на програма „Водна терапия“ в Карин дом“ с определен брой посещения.
  5. Включване на детето в график за плувни сесии по програмата.
  6. Старт на плувните сесии. При всяко посещение  се отбелязва в Картата за програма за водна терапия в приемна.
  7. Изготвяне на индивидуален план за подкрепа. Социалният работник изработва лично досие на всяко дете, което да съдържа следните документи: Декларация за лични данни за предоставяне и събиране, заявление за включване в програмата. Медицински документи удостоверяващи наличие на медицинска диагноза, Индивидуална оценка на потребностите и на база на нея Индивидуален план за подкрепа.

Едно от големите предимства на новия комплекс на Карин дом, с които се гордеем е и наличието на басейн, който да допълва физиотерапията на децата. Към нашият екип се присъединиха трима треньори по плуване, които подпомагат децата да се радват на свободното движение във водата и упражняват двигателните си умения по забавен и щадящ начин чрез водата.

Плувният басейн е с размери 4/9м., t на водата 33 °C и е специално проектиран за деца с двигателни ограничения, оборудван е с модерна Хойст система – функционална и адаптирана система за придвижване на деца и хора с увреждания, която позволява по-независимо придвижване от санитарните помещения и съблекалнята до басейна и обратно. Това дава самочувствие и спокойствието на детето, както и на рехабилитатора, който ще работи в басейна.

Басейнът в Карин дом вече е едно от любимите места за игри и рехабилитация на децата. Очакваме ви!