За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

В ход е програмата „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието“, финансирана от Община Варна

28 август 2023

Записванията по програма „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието“, приключиха при огромен интерес от страна на семействата от Варна. Само в рамките на няколко дни след поканата ни за записвания, публикувана в сайта на Карин дом и социалните ни мрежи, местата в програмата бяха запълнени. Програмата обхваща 60 деца, които преминават предварителен медицински преглед при лекар по физикална и рехабилитационна медицина преди да бъдат включени в програмата. Децата вече посещават басейна с индивидуален план за работа, изготвен от наш специалист кинезитерапевт – Теодора Люцканова. В басейна плувните сесии протичат с индивидуален специалист, преминал обучение за работа с деца със специални потребности във водна среда.

Родителите приветстваха програмата и възможността децата им да посещават водна терапия в Карин дом. Много от тях споделят, че желанието им е да има устойчивост и дългосрочност на програмата.

“ Плуването е изключително важно за Ники. Да се научи да плува е много важно за неговото състояние. За мен като родител е най-важно да не се губи време и да може възможно по-отрано детето да се включи и да работи индивидуално със специалист в басейна. Благодарна съм за тази възможност за моето дете и нека такива програми да бъдат приоритет и част от дългосрочния план за подкрепа на деца със специални нужди в нашия град!“

Веселина Бояджиева, майка на Ники

„Движението и водата са важни за развитието на Калина. Благодаря! Научих за програмата от сайта на Карин дом и не съм се колебала да запиша Калина. Посещавахме Карин дом, когато Калина беше по-малка и имам доверие на специалистите тук. За децата като Калина е много важно да бъдат с досег с водата и да укрепват физически и емоционално. Надявам да има още такива програми и повече възможности за нашите деца!“.  

Илияна Панчовска, майка на Калина

 

💙За кого е Програмата?

Програмата е безплатна и включва 60 деца със специални потребности от 2 до 14 години. Плувните сесии се провеждат в Карин дом и имат за цел да стимулират физическото и психомоторното развитие на деца с двигателни нарушения, аутистичен спектър, различни генетични синдроми чрез активни занимания във водна среда.

💙Плувният басейн в Карин дом

Едно от големите предимства на новия комплекс на Карин дом, с които се гордеем е и наличието на басейн, който да допълва физиотерапията на децата. Към нашият екип се присъединиха трима треньори по плуване, които подпомагат децата да се радват на свободното движение във водата и упражняват двигателните си умения по забавен и щадящ начин чрез водата.

Плувният басейн е с размери 4/9м., t на водата 33 °C и е специално проектиран за деца с двигателни ограничения, оборудван е с модерна Хойст система – функционална и адаптирана система за придвижване на деца и хора с увреждания, която позволява по-независимо придвижване от санитарните помещения и съблекалнята до басейна и обратно. Това дава самочувствие и спокойствието на детето, както и на рехабилитатора, който ще работи в басейна.

Програмата се финансира от Община Варна, дирекция „Здравеопазване“

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни