За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Каква е твоята суперсила? Детската книжка „Играем заедно“ помага на децата да открият своите суперсили.

4 юли 2023

 

Виргиния Василева, психолог и психотерапевт, автор на „Играем заедно“

„Книжката ми помогна на мен като родител да мога да обясня и нагледно да покажа на моето дете, че в специалните обувки с шина, които трябва да носи няма нищо страшно. Когато приключихме с историята за Карин, Б. за пръв път посегне сам към своите обувки и пожела сам да си ги обуе.

Тази нощ заспа с тях. Нещо в погледа му ми подсказа, че той най-накрая ме разбра. Разбра, че всички имаме различни потребности и неговата в момента е да носи тези обувки, за да е здрав. Това беше неговата супер сила.“

– майка на Б.

 

„Преди малко повече от четири години на този свят се появи синът ми. Непосредствено след раждането му се сблъскахме с предизвикателството наречено двустранен еквиноварус или на прост език, краченцата му бяха изкривени от глезена навътре. Последва лечение, което включваше гипсови отливки, операция на ахилеса и носене на специални ортези.

На двумесечна възраст Б. беше вече с идеални на пръв поглед крачета, но лечението не бе приключило. Тепърва започваше носенето на специалните обувки с шина, които първите 3 месеца Б. трябваше да носи 23часа в денонощието, а след това и до навършване на 5-6годишна възраст по 13 часа на денонощие. Всичко вървеше добре, дори носенето на тези ортези не попречиха Б. да се завърти сам по корем на четиримесечна възраст.

На пет месеца вече надигаше дупе, на шест правеше първите си опити за пълзене, а на седем месеца за пръв път се изправи прав на секцията. Лечението вървеше добре, но колкото по-голям ставаше Б. толкова и беше по-трудно слагането на обувките по време на сън. Беше свикнал с тях и знаеше, че ще му ги сложим, но не разбираше защо. Виждаше, че мама не спи с такива обувки и това провокираше и неговия отказ от носенето им. Знаех, че обувките му тежат на крачетата, че затрудняват движенията му, но също така знаех, че лечението е продължително и не трябва да си отказваме.

Започнах да му обяснявам, да му показвам бебешки снимки, но той беше още малък и не ме разбираше. Започнахме да му слагаме обувките по време насън едва след като е заспал, но това намаляше значително времето на носенето им. При задължителни 13 часа на денонощие, Б. ги носеше едва 10часа. Това много ме притесняваше, макар лекуващия ни ортопед, да ме уверяваше, че и толкова часа са достатъчни в неговия случай, тъй като Б. е с еластични стави. Не се отказах от опитите си да му обяснявам и говоря на тази тема, защото той трябваше от малък да е наясно със своите специални крачета и да ги пази от контузии. Дълго време търсих и подходяща детска литература, тъй като Б. обича да четем преди сън.

Преди около месец се сдобихме с нашата нова любима книжка „Играем заедно“. Това е първата книжка, чиято история е толкова дълга и първоначално не очаквах Б. да прояви такъв интерес към нея. Мислех, че бързо ще се отегчи или няма да я разбере, тъй като е само на четири, но той се заслуша с такъв интерес в нея, че я прочетохме на един дъх. Докато я четях, му обяснявах и давах за пример, неговите специални крачета и как носенето на вълшебните му обувки, ги правят по-силни и здрави и така той може да бяга най-бързо от всички.

Говорихме за супер силите и затова как всеки е добър в различна област. Книжката ми помогна на мен като родител да мога да обясня и нагледно да покажа на моето дете, че в обувките, които трябва да носи няма нищо страшно. Когато приключихме с историята за Карин, Б. за пръв път посегне сам към своите обувки и пожела сам да си ги обуе. Тази нощ заспа с тях. Нещо в погледа му ми подсказа, че той най-накрая ме разбра. Разбра, че всички имаме различни потребности и неговата в момента е да носи тези обувки, за да е здрав.

Това беше неговата супер сила. От мига, в който тази книжка влезе в дома ни и стана част от ежедневието ни, Б. вече няма проблем с носенето на своите вълшебни обувки. Вече гордо си ги обува сам, остава да се научи да спи и сам, но това е друга идея за книжка.“ – майка на Б.

„Играем заедно“ е първата история от поредицата за Карин, Слончо и суперсилите, която пренася малките и големи читатели в света на детските емоции и преживявания. Сюжетните линии вплитат Карин, Слончо и техните приятели в на пръв поглед обикновени ежедневни ситуации. Нищо обикновено няма обаче в детския свят. Всеки ден е изпълнен с предизвикателството да опознаеш и приемеш себе си, да намериш силните си страни, да бъдеш приет в групата, да имаш приятели.

Детската книга се издава от Карин дом и можете да откриете, както на място при нас, така и в Семейния ни магазин, платформата на социалните предприятия Дарпазар.

Книжката вече се разпространява и в книжарници и партньори във Варна (Pibooks, Funsmarttoys ) и София (Fox books café). 

Авторът на книжката „Играем заедно“ Виргиния Василева е психотерапевт и детски психолог във Фондация Карин дом. В практиката си съчетава утвърдени и иновативни терапевтични методи и подходи за работа с деца със затруднения в развитието, както и инструменти за психотерапевтична подкрепа на деца и възрастни. Вержи наскоро написа и „Пътеводител в помощ на родителя“. За семейства с деца от 0 до 3 г., който също се разпространява от Карин дом.

Книжката е прекрасно илюстрирана от художничката Владислава Видинова (Влади Видал) – художник-илюстратор, която работи с Карин дом по няколко проекта пробоно. Влади е участвала в редица мащабни проекти, работила е за големи международни компании, има няколко издадени детски книжки с илюстрации в България и чужбина.

Тази терапевтична приказка, освен забавна за децата, е и пътеводител на родителя, който чрез нея може по достъпен и интересен начин да представи на малкото дете как да превъзмогне страховете си, да открие своите суперсили и тези на другите деца, да приема децата с различни възможности и да разбира по-добре света около себе си.

За да улесним четенето – използваният шрифт в книжката е Adys – първият български шрифт за хора с дислексия, създаден от Кристина Костова.

Пожелаваме приятно четене на всички малки герои с големи суперсили!

Карин дом е основан преди 27 години от един вдъхновяващ човек – г-н Иван Станчов. Той кръщава организацията на името на своята братовчедка Карин, родена с церебрална парализа. Пренасяйки историческите и вдъхновяващи факти около истинския живот на Карин, ние създадохме набор от терапевтични инструменти и практики за ранно социално-емоционално обучение за приобщаване, емпатия и вяра в себе си. За да подпомогнем приобщаването и по-лесното разбиране на децата с различни възможности, създадохме кукла Карин и нейният приятел Слончо – символ на приятелството.

Играчките могат да бъдат закупени от Семейния онлайн магазин на Карин дом.

Играйте и четете с детето! Споделяйте хубавите мигове на детството!

Децата възприемат света с други очи – широко отворени за живота и неговата пъстрота. 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни