За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Карин дом обучи и подкрепи колеги от ДЦДУ Свищов за изграждане на сензорна стая

4 май 2016

Специалистите от Карин дом – Звезделина Атанасова и Андреас Андреу консултираха и обучиха своите колеги от Дневен център за деца с увреждания в гр. Свищов при изграждането на сензорната стая и работата с деца със сетивни дефицити.

Карин дом има дългогодишна практика в изграждането и използването на сензорна стая в терапията на децата със специални потребности и специалистите са убедени в положителните резултати от такъв вид терапия.

Какво представлява сензорната стая

Сензорната стая е специално създадено и оборудвано място, в което чрез целенасочено въздействие на звук и светлина се повлияват сензорните възприятия на детето. Тя е затъмнено помещение, в което с помощта на различни уреди и играчки се създава чувство за комфорт чрез въздействие върху сетивата, което служи за развитие на възприятията – зрение, обоняние, слух, вкус, осезание, вестибуларна и проприоцептивна системи. По този начин се подпомагат децата с интелектуална недостатъчност при изграждането на по-цялостен образ за света; развива устойчивостта и концентрацията на вниманието – едни от основните критерии за доброто функциониране на всички процеси.

В тази среда специалистите работят индивидуално с децата със сетивни увреждания, ДЦП, умствена изостаналост, синдром на Даун, аутизъм, хиперкативност и други. Същевременно стаята може да се използва и като място за релаксация, изживяване на приятни емоции и/или „награда” за добре свършена от детето работа.

Терапия на трамплин за деца със специални нужди

По покана на г-жа Теменужка Тодорова – директор на Дневен център за деца с увреждания в гр. Свищов, обучителният екип на Карин дом ще проведе и следващо обучение на специалистите относно терапевтичната употреба на трамплина при деца със специални нужди.

Деца и специалисти по време на терапевтична сесия на трамплин в Карин домТози уред действа многофункционално и дава възможност на децата да преодоляват сензорния дефицит. Освен това, според специалистите, трамплинът е много полезен за децата от аутистичния спектър, те успяват да изразят емоциите си и инициират комуникация.

Още за терапията на трамплин можете да научите от нашия специален постер тук.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни