За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Направихме първата копка на новата сграда на Карин дом!

12 април 2021

Днес направихме първата копка на дългоочакваната нова сграда на Карин дом. Парцелът е с площ 2450м2, разположен в разширената централна част на Варна – между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров” (Зад Проектантска, в двора на средношколските общежития).

Участие в официалната церемония взеха: кметът на Община Варна Иван Портних, Коста Базитов, заместник –кмет, инж. Христо Димитров – управител на „Планекс“ ЕООД, изпълнител на обекта, Мая Донева – изпълнителен директор на Карин дом, координаторът на проекта – Веселина Василева, Георги Богданов ( председател на УС), екипът на Карин дом, родители, дарители и приятели. Благодарим на отец Михаил за хубавите пожелания и богословия на усилията на всички!

Положеният основен камък беше специално подбран и донесен от екипа на Карин дом от градината на функциониращата в момента сграда. Така беше дадено и символично начало на новия център, който цели да продължи мисията да предостави комплексни услуги за деца със специални нужди и техните семейства, които да подпомагат тяхното успешно приобщаване, но вече в удобни и напълно адаптирани за това условия. Със стихчета поздравиха гостите нашите малки приятели – Боби и Митко, които се представиха прекрасно!

Тази така очаквана първа копка идва точно в навечерието на 25-тия юбилей на Карин дом, който стартира своята терапевтична дейност през далечната 1996г.

Снимки от събитието: Яна ПеневаЛинк към всички снимки! 

Видео: Реджеб Шабанов- вижте тук!

Цялата дейност на Карин дом в момента е събрана под покрива на някогашната вила на семейство Станчови, построена през 1908г., която не отговаря функционално на нуждите на организацията да развива своите терапевтични програми и обучения. Именно това е причината през 2019г. Общинският съвет на Община Варна да вземе решение да дари на Карин дом терен с цел изграждане на нова сграда. Финансирането на тази нова сграда се предоставя на Карин дом от Фондации Велукс. През 2019г. Карин дом стартира своята дългогодишна мечта и обявява официално отварянето на международен архитектурен конкурс за идеен проект на новия център.

„Преди почти четвърт век, завръщайки се в България, Иван Станчов сбъдва една голяма своя мечта – създава Карин дом с много любов в трудни за цялото ни общество времена и още по-трудно бъдеще за децата със специални нужди. Той мечтае за обич и образование за всяко дете. Вече 25 години мечтите на Карин дом продължават да бъдат все така смели и с визия за бъдещето, олицетворяващи обичта към децата и подкрепа за техните семейства. Днес тази смела мечта продължава да живее, да се развива в синхрон с променените нужди на обществото ни. Екипът ни продължава вярата на своя основател Иван Станчов, че няма невъзможни неща и мечтите трябва да бъдат следвани! Изграждането на новия терапевтичен и образователен център на Карин дом е нашата следваща смела мечта-бъдеще за всяко дете.“ – сподели Изпълнителният директор на Фондация Карин дом, Мая Донева.

В началото на месец март 2020г., международно жури обяви и победителя в конкурса – UNAS Studio – Биляна Асенова (България) и Саша Чабати (Италия)- екип, които е базиран и работи в Берлин. Проектът печели със своите прецизни решения, компактно вътрешно пространство и максимално запазени зелени площи сред 174 проекта от 48 страни на 5 континента. Процедурата за избор на строител беше проведена съгласно изискванията и указанията на Фондации Велукс и привлече интереса на 11 фирми, от които 9 подадоха оферти. С най-добра оферта, като цена и срок на изпълнение беше класирана на първо място фирма „Планекс“ ЕООД, която освен партньор с доказан опит в строителството, се включва и като дарител с отношение към социалната кауза на Карин дом. Така се стига и до днешната първа копка, с която се надяваме до една година Варна да получи един от най-съвременните центрове за терапия в България.

Новата сграда цели да създаде среда за ранно детско развитие, за обмен на знания и споделено пространство за семейства, доброволци и специалисти. Тя ще предложи повече и по-комплексни услуги за деца и семейства, които да подпомогнат тяхното ежедневие и приобщаване в детски градини и училища. Общата площ на сградата е 2890кв.м и се състои от едно подземно ниво за гараж и складове, три надземни нива и покривна тераса.

Карин дом си поставя амбициозни цели и новата сграда ще съчетава разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

Въпреки подкрепата, която Карин дом има, средствата няма да стигнат за финализиране и закупуване на специализирано оборудване и обзавеждане за новия терапевтичен и обучителен център. Ако искате да подкрепите Карин дом, можете да направите дарение за закупуване на оборудване за новия терапевтичен и обучителен център с DMS KARIN DOM на номер 17 777 

Екипът от над 40 специалисти на Карин дом подкрепя годишно повече от 300 деца и семейства от Варна и страната, обучава над 1200 специалисти, работещи в сферата. От своето създаване през 1996 г. до 2020 г. общо 2756 деца са получили услуги в Карин дом. За периода от 2011 до 2020г. в програма „Ранна Интервенция“ на Карин дом са включени 986 деца от 0 до 3г. Основните дейности са: терапия и рехабилитация, ранна интервенция и интеграция, обучения и застъпничество.

Благодарим на всички, с чиято подкрепа и усилия успяхме да развием този голям проект!

dw-300x117

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни