За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Включете се в безплатни онлайн лекции на Карин дом за родители!

19 март 2020

Скъпи приятели,

в днешната ситуация, когато са затворени ясли, детски гради и училища, за родителите е истинско предизвикателство да въведат нов график и среда за учене и игра у дома. При някои деца със различни здравословни състояния, двигателни затруднение, трудна комуникация, проблеми в храненето и много други, е още по трудно и понякога изглежда като мисия невъзможна.

Надяваме се, че с темите, които сме подбрали и подготвили за вас, ще успеем заедно да се справим с това предизвикателство.

Обучителният екип на Карин дом започна подготовката на онлайн лекции в помощ на родители и специалисти. Следете за датите на провеждане на сайта и фейсбук страницата ни!

Вижте темите, които подготвяме за вас:

1) 10 начина да подобрим храненето на детето– съвети за ефективно хранене – Стефка Цветанова (психолог) и Николета Йончева (логопед) – 20.03.2020г., канал: фейсбук лайв , начало от 14.00.  Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук .

За какво ще поговорим: Ситуацията през последните дни и наложеното ново ежедневие е предизвикателство за много родители. Не се отказвайте! Изправяйте се пред всички онези задачи, които са актуални всеки ден. Помогнете на детето си да приема разнообразни, полезни и имуностимулиращи храни. ВИЖТЕ някои полезни съвети и задайте своите въпроси на живо на 20.03 от 14.00 часа във фейсбук страницата на Карин дом!

2) Human Rights Based Approach – подход, основан на правата на човека в работата със семействата – онлайн лекция за специалисти- 23.03.2020г., 11.00-12.00ч, на живо в профила на Карин дом във фейсбук. Лекцията ще води: Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом. Вече можете да гледате видеото тук .

За какво ще поговорим: През изминалата година Карин дом активно работи в посока адаптиране и утвърждаване на методологията Rights Based Approach и въвеждането на този иновативен за България подход, основаващ се на правата на човека. След като екипът на Карин дом беше обучен за внедряването на подхода в работата си със децата със специални нужди и техните семейства, се надяваме да направим достъпен този подход за повече организации, работещи в сферата на социалните услуги и човешките права. Адаптирането на методологията и въвеждането на този подход в България е огромна стъпка в признаването на семействата на децата със специални нужди като равноправна част от обществото и включването им в гражданските процеси и разработването на политики. Лекцията ще подпомогне и родителите – уменията им за включването в гражданските процеси и застъпнически политики.

3) Съвети за изграждане на подкрепяща образователна среда у дома – Звезделина Атанасова (логопед, специален педагог и Андреас Андреу (кинезитерапевт)- ще публикуваме на 25.03.2020г. Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук.

За какво ще поговорим: В нова, извънредна ситуация сме, в която домовете ни се превърнаха в класни или терапевтични стаи, а родителите в учители и терапевти. Нарушиха се рутините на децата и се изграждат нови, с нови предизвикателства. Надяваме се, че със споделените във видеото предложения, ще успеем да подкрепим някои родители, да дадем идеи за преструктуриране на домашната среда, така, че да бъде подкрепяща, безопасна и развиваща потенциала на децата им. Заниманията у дома могат да са забавни, игрови, познавателни и съхраняващи детската активност. Ще споделим идеи как да наблюдавате децата си и да превърнете ежедневните движения в упражнения. Важно е да запазим детските усмивки!

4) Как да говорим с децата по време на пандемия – Виргиния Василева (психолог) и Димана Митева-Найденова (психолог)- ще публикуваме на 26.03.2020г. Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Извънредната ситуация, която предизвика COVID-19 изправя всички ни пред промени, предизвикателства и преживявания, които са нови за нас. Активни участници в тези процеси са и нашите деца. Те чуват и усещат нашите притеснения. Имат своите въпроси, страхове и тревоги. Техният живот се промени драстично. През последните няколко дни се появиха много материали за това как да говорим с децата си за случващото се. Ние вярваме, че „децата“ е много общо понятие… Във видеото, което ще представим на 26.03 ще разгледаме подходящите изразни средства и стратегии за емоционална подкрепа на децата според тяхната възраст и индивидуални различия.

Приказката за най-малките „Боби и Кралят на вирусите“ – ни разказва Виргиния Василева, детски психолог.

5) Предизвикателното поведение на детето ми. Какво мога да направя? със Стефка Цветанова (психолог) и Николета Йончева (логопед), 02.04.2020г. на живо в профила на Карин дом във фейсбук от 14.00ч. Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Понякога ви е трудно да се справите с поведението на детето си. А сега повече от всякога. Ядосвате се, не знаете дали да повишите тон, да се скарате, да накажете или.. Ако имате дете на възраст между 2 и 7 години и срещате предизвикателства с поведението му, значи това обучение е за вас.

6) Съвети какво и как можем да правим сега у дома, за да подкрепим реадаптацията на децата към детските ясли и градини след пандемията – Виргиния Василева (психолог) и Димана Митева-Найденова (психолог). Ще публикуваме лекцията на 10.04.2020г. във фейсбук страницата на Карин домВече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Когато всичко това отмине и се върнем към нормалното си ежедневие, децата ще се върнат в детските ясли и градини. За най- малките това ще означава повторна адаптация. Но този път – за всички деца от групата едновременно… Целта на тази лекция е да предоставим на родителите практически лесно изпълними стратегии, с които да поддържат връзката на детето с детската ясла /градина и да помогнат на детето да се реадаптира по-лесно и по-безболезнено.

7) Времето за мен, семейните рутини и премахването на памперса. От къде да започна? – с Николета Йончева (логопед) и Стефка Цветанова ( психолог) на 13.04.2020г. от 14.00, на живо в профила на Карин дом във фейсбук. Вече можете да гледате видеото тук!  Част 1 и Част 2 и Статията тук.

За какво ще поговорим: #стрес#рутини#памперс

Знаем колко ви е трудно да съвместявате всички роли вкъщи, особено сега. За всички, които искат да се научат да си поставят здравословни граници, да подобрят ежедневието си и да поемат глътка въздух и за онези, които имат предизвикателството памперс, ще си поговорим на живо в понеделник 13 април от 14:00 ч с нашия екип психолог Стефка Цветанова и логопед Николета Йончева, които с нетърпение очакват въпросите ви.

8) Детето ми – как да играя и общувам с него – 10 малки тайни – на живо на 26.04.2020г. от 14:00ч по време на Virus online festival  с Николета Йончева (логопед) и Стефка Цветанова (психолог). Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Всички деца започват да учат следвайки родителите си и играейки. Затова ние сме ви приготвили микс от 10 малки тайни, за ранното детство 1-4 години. Едно от най-големите предизвикателства в живота е да бъдеш родител. Има много моменти, в които ни се иска да извадим „заека от цилиндъра“ и да намерим начина да се справим с всяка ситуация, в която изпитваме несигурност. Вижте нашите 10 тайни за справяне у дома!

9) Захранване на бебето – на живо с доц. д-р Ружа Панчева, Facebook Live на 05.05.2020г. от 14:30ч. Вече можете да гледате видеото тук!

Знаем, че захранването и храненето на малкото дете е тема, която много ви вълнува, а информацията, която ни залива от всякъде, не винаги е достоверна и много често води до още по-голямо объркване и трудности. За това решихме да поканим да ни гостува един доказал се експерт в областта на детското хранене и диетика – доц. д-р Ружа Панчева, на чийто опит като дългогодишен педиатър, работещ в областта на детска гастроентерология и хранене, консултант по кърмене и преподавател в Медицински университет – Варна се доверяваме напълно.

10) Има ли място за притеснение в развитието на моето дете? Къде да получа отговор? – с Николета Йончева, логопед и Стефка Цветанова, психолог, ще можете да гледате на живо на 12.05.2020г. от 14:00ч в профила на Карин дом – Facebook Live! Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук.

За какво ще поговорим: По пътя на отглеждането на децата, всички се сблъскваме с трудности, нови предизвикателства и въпроси. Като родители, понякога се питаме дали детето ни се развива с правилния темп и много често го сравняваме с връстниците му. Има родители, които вътрешно усещат, че нещо се случва с детето им, но не знаят как и къде да потърсят подкрепа. За всички Вас родители с деца на възраст от 0 до 4+, сме подготвили кратък тренинг, за някои притеснителни маркери в ранното детско развитие. 

11) Музика вкъщи и музикална терапия в Карин дом (Идеи за домашни музикални занимания, заимствани от методиката на музикалната терапия​)​ – на 26.05.2020г. от 14.00 ще публикуваме видеото в профила на Карин дом – FacebookВече можете да гледате видеото тук.

Водещи:  Таня Атмаджова, завършила магистратура- специалност музикална терапия в Universitätät der Künste Berlin и Звезделина Атанасова, магистър специална педагогика, логопедия и докторант по организация и управление на образованието, със специални интереси към организиране и управление на подкрепяща среда.

За какво ще поговорим:  ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с музикалната терапия. Какво е това всъщност? А аз не мога ли сам да си го правя у дома? Много интересно, обаче … действа ли въобще? А мога ли да участвам ако не съм музикант и нямам, никакво чувство за ритъм? А каква музика да слушам, за да … съм спокоен, да се концентрирам, да ми мине зъб…? Ще разкажем как протичат музикотерапевтичните сесии със специалист. Ще дадем идеи за една по-различна и осъзната музикална домашна среда. 

12) Подкрепата за детето и семейството в България и Исландия – сравнителен анализ,  29.01. 2021г. от 15:30ч. в ZOOM. Сравнителен анализ Исландия – България  можете да свалите и прочетете. Документът е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

На семинара ще бъде представен разработения от специалисти на Карин дом сравнителен анализ между начините, по който функционират здравната , образователната и социална система по отношение на децата със специални потребности и техните семейства.
На база визита от страна на родители и специалисти от Карин дом в Исландия, събрахме впечатления и идеи, направихме заключения, анализирахме и съпоставихме двете системи с цел да извлечем максимални ползи и добри практики, които да апробираме и у нас.

13)Как да стимулираме развитието на детето със синдром на Даун? Успешни техники и игри.

Автор: Звезделина Атанасова, директор на Център за професионално обучение „Карин дом“, методист на Център за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ „Карин дом“. Звезди е един от емблематичните специалисти на Карин дом – опитен обучител, презентатор, консултант и супервайзор. Повече от 20 години споделя знанията и опита си с колеги, специалисти, родители и работи за повишаване качеството на живот на децата със специални нужди.

14) Уебинар за родители: „Как да говорим с другото дете в семейството за затрудненията на детето с аутизъм?“ – 28.04.2021г. Facebook Live! Вече можете да гледате видеото тук!

Водещи: Виргиния Василева (психолог) и Николета Йончева (логопед).

Знаем, че темата ви вълнува и имате много въпроси, които търсят своите най-добри отговори. Вярваме, че с тази тема ще бъдем полезни на семействата, които се сблъскват с диагнозата аутизъм да намерят отговори и решения, които да внесат повече спокойствие и баланс в семейната среда.

Повече информация по темата, можете да прочетете и от статията:  „Как да говорим с другото дете в семейството за затрудненията на детето с аутизъм?“ на Виргиния Василева.

 

Следете сайта и страницата ни във фейсбук тук!

 Ако имате възможност и желание, можете да подкрепите работата на Карин дом и нашата фондонабираща кампания за закупуване на оборудване за новия ни терапевтичен и обучителен център чрез еднократни SMS и абонаменти с текст на латиница DMS KARIN DOM на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1) на цена 1 лв.

Вижте повече за кампанията и как можете да ни подкрепите Тук!

Снимка от bruce mars

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни