» Включете се в безплатни онлайн лекции на Карин дом за родители!
Contacts
Address

Sveti Nikola

P.O.Box 104, Varna 9010

Bulgaria

Telephone:

+359 52 302518

Включете се в безплатни онлайн лекции на Карин дом за родители!

19 March 2020

Скъпи приятели,

в днешната ситуация, когато са затворени ясли, детски гради и училища, за родителите е истинско предизвикателство да въведат нов график и среда за учене и игра у дома. При някои деца със различни здравословни състояния, двигателни затруднение, трудна комуникация, проблеми в храненето и много други, е още по трудно и понякога изглежда като мисия невъзможна.

Надяваме се, че с темите, които сме подбрали и подготвили за вас, ще успеем заедно да се справим с това предизвикателство.

Обучителният екип на Карин дом започна подготовката на онлайн лекции в помощ на родители и специалисти. Следете за датите на провеждане на сайта и фейсбук страницата ни!

Вижте темите, които подготвяме за вас:

1) 10 начина да подобрим храненето на детето- съвети за ефективно хранене – Стефка Цветанова (психолог) и Николета Йончева (логопед) – 20-ти Март, канал: фейсбук лайв , начало от 14.00.  Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук .

За какво ще поговорим: Ситуацията през последните дни и наложеното ново ежедневие е предизвикателство за много родители. Не се отказвайте! Изправяйте се пред всички онези задачи, които са актуални всеки ден. Помогнете на детето си да приема разнообразни, полезни и имуностимулиращи храни. ВИЖТЕ някои полезни съвети и задайте своите въпроси на живо на 20.03 от 14.00 часа във фейсбук страницата на Карин дом!

2) Human Rights Based Approach - подход, основан на правата на човека в работата със семействата - онлайн лекция за специалисти- 23-ти март, 11.00-12.00ч, на живо в профила на Карин дом във фейсбук. Лекцията ще води: Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом. Вече можете да гледате видеото тук .

За какво ще поговорим: През изминалата година Карин дом активно работи в посока адаптиране и утвърждаване на методологията Rights Based Approach и въвеждането на този иновативен за България подход, основаващ се на правата на човека. След като екипът на Карин дом беше обучен за внедряването на подхода в работата си със децата със специални нужди и техните семейства, се надяваме да направим достъпен този подход за повече организации, работещи в сферата на социалните услуги и човешките права. Адаптирането на методологията и въвеждането на този подход в България е огромна стъпка в признаването на семействата на децата със специални нужди като равноправна част от обществото и включването им в гражданските процеси и разработването на политики. Лекцията ще подпомогне и родителите - уменията им за включването в гражданските процеси и застъпнически политики.

3) Съвети за изграждане на подкрепяща образователна среда у дома – Звезделина Атанасова (логопед, специален педагог и Андреас Андреу (кинезитерапевт)- ще публикуваме на 25-ти МартВече можете да гледате видеото тук и Статията тук.

За какво ще поговорим: В нова, извънредна ситуация сме, в която домовете ни се превърнаха в класни или терапевтични стаи, а родителите в учители и терапевти. Нарушиха се рутините на децата и се изграждат нови, с нови предизвикателства. Надяваме се, че със споделените във видеото предложения, ще успеем да подкрепим някои родители, да дадем идеи за преструктуриране на домашната среда, така, че да бъде подкрепяща, безопасна и развиваща потенциала на децата им. Заниманията у дома могат да са забавни, игрови, познавателни и съхраняващи детската активност. Ще споделим идеи как да наблюдавате децата си и да превърнете ежедневните движения в упражнения. Важно е да запазим детските усмивки!

4) Как да говорим с децата по време на пандемия – Виргиния Василева (психолог) и Димана Митева-Найденова (психолог)- ще публикуваме на 26-ти Март. Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Извънредната ситуация, която предизвика COVID-19 изправя всички ни пред промени, предизвикателства и преживявания, които са нови за нас. Активни участници в тези процеси са и нашите деца. Те чуват и усещат нашите притеснения. Имат своите въпроси, страхове и тревоги. Техният живот се промени драстично. През последните няколко дни се появиха много материали за това как да говорим с децата си за случващото се. Ние вярваме, че “децата” е много общо понятие… Във видеото, което ще представим на 26.03 ще разгледаме подходящите изразни средства и стратегии за емоционална подкрепа на децата според тяхната възраст и индивидуални различия.

Приказката за най-малките “Боби и Кралят на вирусите” – ни разказва Виргиния Василева, детски психолог.

5) Предизвикателното поведение на детето ми. Какво мога да направя? със Стефка Цветанова (психолог) и Николета Йончева (логопед), 2-ри Април на живо в профила на Карин дом във фейсбук от 14.00ч. Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Понякога ви е трудно да се справите с поведението на детето си. А сега повече от всякога. Ядосвате се, не знаете дали да повишите тон, да се скарате, да накажете или.. Ако имате дете на възраст между 2 и 7 години и срещате предизвикателства с поведението му, значи това обучение е за вас.

6) Съвети какво и как можем да правим сега у дома, за да подкрепим реадаптацията на децата към детските ясли и градини след пандемията - Виргиния Василева (психолог) и Димана Митева-Найденова (психолог). Ще публикуваме лекцията на 10-ти Април във фейсбук страницата на Карин домВече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Когато всичко това отмине и се върнем към нормалното си ежедневие, децата ще се върнат в детските ясли и градини. За най- малките това ще означава повторна адаптация. Но този път – за всички деца от групата едновременно… Целта на тази лекция е да предоставим на родителите практически лесно изпълними стратегии, с които да поддържат връзката на детето с детската ясла /градина и да помогнат на детето да се реадаптира по-лесно и по-безболезнено.

7) Времето за мен, семейните рутини и премахването на памперса. От къде да започна? - с Николета Йончева (логопед) и Стефка Цветанова ( психолог) на 13-ти Април от 14.00, на живо в профила на Карин дом във фейсбук. Вече можете да гледате видеото тук!  Част 1 и Част 2 и Статията тук.

За какво ще поговорим: #стрес#рутини#памперс

Знаем колко ви е трудно да съвместявате всички роли вкъщи, особено сега. За всички, които искат да се научат да си поставят здравословни граници, да подобрят ежедневието си и да поемат глътка въздух и за онези, които имат предизвикателството памперс, ще си поговорим на живо в понеделник 13 април от 14:00 ч с нашия екип психолог Стефка Цветанова и логопед Николета Йончева, които с нетърпение очакват въпросите ви.

8) Детето ми – как да играя и общувам с него – 10 малки тайни – на живо на 26-ти Април от 14:00ч по време на Virus online festival  с Николета Йончева (логопед) и Стефка Цветанова (психолог). Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук

За какво ще поговорим: Всички деца започват да учат следвайки родителите си и играейки. Затова ние сме ви приготвили микс от 10 малки тайни, за ранното детство 1-4 години. Едно от най-големите предизвикателства в живота е да бъдеш родител. Има много моменти, в които ни се иска да извадим „заека от цилиндъра“ и да намерим начина да се справим с всяка ситуация, в която изпитваме несигурност. Вижте нашите 10 тайни за справяне у дома!

9) Захранване на бебето – на живо с доц. д-р Ружа Панчева, Facebook Live на 05.05/ 14:30ч. Вече можете да гледате видеото тук!

Знаем, че захранването и храненето на малкото дете е тема, която много ви вълнува, а информацията, която ни залива от всякъде, не винаги е достоверна и много често води до още по-голямо объркване и трудности. За това решихме да поканим да ни гостува един доказал се експерт в областта на детското хранене и диетика – доц. д-р Ружа Панчева, на чийто опит като дългогодишен педиатър, работещ в областта на детска гастроентерология и хранене, консултант по кърмене и преподавател в Медицински университет – Варна се доверяваме напълно.

10) Има ли място за притеснение в развитието на моето дете? Къде да получа отговор? – с Николета Йончева, логопед и Стефка Цветанова, психолог, ще можете да гледате на живо на 12-ти май от 14:00ч в профила на Карин дом – Facebook Live! Вече можете да гледате видеото тук и Статията тук.

За какво ще поговорим: По пътя на отглеждането на децата, всички се сблъскваме с трудности, нови предизвикателства и въпроси. Като родители, понякога се питаме дали детето ни се развива с правилния темп и много често го сравняваме с връстниците му. Има родители, които вътрешно усещат, че нещо се случва с детето им, но не знаят как и къде да потърсят подкрепа. За всички Вас родители с деца на възраст от 0 до 4+, сме подготвили кратък тренинг, за някои притеснителни маркери в ранното детско развитие. 

11) Музика вкъщи и музикална терапия в Карин дом (Идеи за домашни музикални занимания, заимствани от методиката на музикалната терапия​)​ - на 26.05 от 14.00 ще публикуваме видеото в профила на Карин дом – FacebookВече можете да гледате видеото тук.

Водещи:  Таня Атмаджова, завършила магистратура- специалност музикална терапия в Universitätät der Künste Berlin и Звезделина Атанасова, магистър специална педагогика, логопедия и докторант по организация и управление на образованието, със специални интереси към организиране и управление на подкрепяща среда.

За какво ще поговорим:  ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани с музикалната терапия. Какво е това всъщност? А аз не мога ли сам да си го правя у дома? Много интересно, обаче … действа ли въобще? А мога ли да участвам ако не съм музикант и нямам, никакво чувство за ритъм? А каква музика да слушам, за да … съм спокоен, да се концентрирам, да ми мине зъб…? Ще разкажем как протичат музикотерапевтичните сесии със специалист. Ще дадем идеи за една по-различна и осъзната музикална домашна среда. 

Следете сайта и страницата ни във фейсбук тук!

 Ако имате възможност и желание, можете да подкрепите работата на Карин дом и нашата фондонабираща кампания за закупуване на оборудване за новия ни терапевтичен и обучителен център чрез еднократни SMS и абонаменти с текст на латиница DMS KARIN DOM на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1) на цена 1 лв.

Вижте повече за кампанията и как можете да ни подкрепите Тук!

Снимка от bruce mars

Международен архитектурен конкурс за нова сграда на Карин дом


Learn more

Подкрепи терапията на децата в Карин дом


Donate Now