За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Знаете ли коя е Карин или историята на едно различно, но щастливо детство?

21 октомври 2015

За нея казват: “Тя беше весела, забавна, мъдра. Тя слушаше и можеше да дава съвет и да утешава хората около себе си с топло разбиране. Нейната любов към живота беше заразителна, способността й да обича беше уникална. Тя беше жадна за знания, четеше много и имаше феноменална памет. Карин обичаше особено много изкуството, музиката и балета; обичаше да рисува с пръсти и беше много добра в това. Тя много обичаше да посещава музеи“ (по спомените на сестра й).

Карин е братовчедка на основателя на Карин дом – Иван Станчов. Карин страда от церебрална парализа по рождение (спастична детска диплегия, известна като болест на Литъл). Надарена със силна воля и решителност в продължение на шест години в Америка, Карин е подложена на безброй клинични тестове. В началото на 1945 г.в Англия продължават ежедневните занимания с упражнения и терапия, включително говорни упражнения. В допълнение, три години по-късно стартира терапия по наскоро разработения метод на Бобат, която води до общо, макар и бавно подобрение. Всъщност Карин е първият пациент на г-жа Бобат в Лондон. Паралелно с терапията тя е отлична ученичка и взима изпитите си с много добри оценки Карин е любознателно дете, винаги готова за приключения- излети, пътувания, обикаля света заедно със своето семейство, което я подкрепя през целия й живот.

През 1994г Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената къща в Морската градина на Варна, където основава Фондация Карин дом. Идеята на Иван Станчов е да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Събира малък екип от специалисти от Варна и кани професионалисти от Англия, които да обучат българските си колеги на най-съвременните световно признати терапевтични методи.

Благодарение на харизматичната си личност и силната лична мотивация да бъде в услуга на обществото, г-н Станчов привлича дарители и съмишленици, които да подкрепят каузата. Така се създава първият у нас дневен център за деца със специални нужди, следващ добрите европейски практики и носещ името на едно специално дете , една състрадателна жена Карин Десислава Феодора Бернадет Мария Гепен Станчов, родена в Лондон на 14 май 1935г и починала на 55години.

В спомените на всички, които са я познавали тя остава един пример за силна воля, любов и състрадателност.

Вижте още интересни факти за историята на Карин дом тук.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни