За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Спомняме си за Иван Станчов с обич и преклонение!

25 ноември 2021

В памет на един голям българин и един истински Човек, нека си спомним уроците, мъдростта и богатството в душите, което ни остави!

Високо ерудиран, силно свързан с родината си, независимо от дългите години прекарани в чужбина като политически емигрант, Иван Станчов служи всеотдайно на България, допринасяйки с много усърдие за изграждането и популяризирането на нейния нов и демократичен облик.

Румен Радев, президент на България

Варна винаги ще помни неговата благотворителна дейност и активната работа на основаните от него фондация „Карин дом“ и дом „Гаврош“ , които поставиха ново начало в отношенията ни към децата без дом и със специфични потребности.
Иван Станчов бе вдъхновяващ човек, който умееше по неповторим начин да обединява хората за различни добрини!
Наш дълг е да продължим делото му! Поклон пред светлата му памет!

Иван Портних, кмет на Варна

За нас екипа на Карин дом, Иван Станчов беше не просто основател, а и вдъхновител, който ни научи да мечтаем смело, да вярваме във всяко дете и в неговите възможности за обучение и развитие. Един голям човек с голямо сърце, харизма, който промени цялото ни общество в името на децата. „Нищо не започва и не свършва с теб, но ти може да промениш нещо по пътя си“, са негови думи. С вярата и позитивизма си той промени много съдби на деца, гледни точки на политици, запали много хора да следват мечтата му всяко дете да има щастливо и пълноценно детство! 

Г-н Станчов обичаше да се завръща в любимата си Варна, обичаше да работи в градината и срещите с приятели, но най-щастлив се чувстваше сред децата, на които посвети много сили, енергия и обич. Вярваме, че човек като него, който умееше да пали и обединява хора в различни каузи, ще остане завинаги в паметта и сърцата на хората. Светъл път, господин Станчов!

Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Карин дом

Абе момче как може България да няма Стратегия за детето и Закон за детето.” С тези думи се запознах с Иван Станчов в неговата вила в Морската градина във Варна през 1997. После седнахме да пишем стратегия на верандата му, след това се прие Закон за закрила на детето. Де да знаеше Джони Станчов, че след 30 години ние пак няма да имаме стратегия…
Днес научих, че той си е заминал от нас. Преди 5 години заех неговото място в Карин Дом. Първата услуга за деца с увреждания, която той създаде в родната си къща и която и до ден днешен помага на стотици деца и семейства от Варна. Няма как да заместя г-н Станчов в обаянието му да кара хората да го следват. Той беше забележителен човек, дипломат и купонджия, човек на живота и каузите. Той е носител на наградите за цялостен принос към децата на България “Златна ябълка” и е почетен член на Национална мрежа за децата.
Да ти е леко Джони

Георги Богданов, председател на УС на Карин дом и изпълнителен директор на Национална мрежа за децата

Той беше брилянтен във всяко едно отношение. Всичко, до което се е допряла ръката на Иван Станчов, е живо и делата му ще пребъдат. Беше истински родолюбец, сърцат човек и отдаден професионалист. Дипломат с ярък отпечатък върху историята на страната ни.

Министърът на външните работи Светлан Стоев

Загубихме нашият Иван Станчов – патронът на Българското училище към Посолството на България в Лондон. Отиде си една епоха, един човек, един пример – отиде си благородникът, който учеше нас българите как да бъдем истински българи.

Снежина Мечева, директор на Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството в Лондон

Тук ние се научихме да превръщаме болката в сила. Научихме се да станем застъпници на нашите деца.

Галя Койчева, един от първите родители, който съдбата среща с Иван Станчов и Карин дом.

Човек трябва да чувства някаква отговорност за другия. За мен това се казва любов. Г-н Иван Станчов е сред учредителите на Сдружение „Гаврош“. Със сърце, опит и контакти години наред е подкрепял грижите за бездомните деца, развитието на организацията и най-вече е бил наш приятел. Загубата на такъв човек е огромна за всички, а паметта за него трябва да бъде вечна!

Сдружение „Гаврош“

Нашият екип имаше честта да общува с него в качеството му на почетен председател на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт – време, в което той щедро допринесе с огромния си авторитет за изграждане на нашата институция и беше висок и вдъхновяващ еталон за младите поколения български дипломати, които обучаваме!

Дълбок поклон пред неговата светла памет и огромна признателност от екипа на Дипломатическия институт!

Иван Станчов – сърцат, изтънчен, непосреден, усмихнат, завладяващ и вдъхновяващ! Щедростта му направи възможен Карин Дом във Варна. Той умееше да обединява хората в името на каузи, умееше да пали искри. Имах изключителната привилегия да направя интервюта, фотосесии и да участвам в снимането на документални филми за този голям човек.

Нина Локмаджиева, журналист, фотограф, участва в заснимането на документалните филми за Иван Станчов

„Скъпи Господин Посланик,
Тази вечер всички Ви благодарят за нещо, което сте сторили за любимото дело на живота им, следователно – и за самите тях. И аз ще постъпя така:
– Благодаря Ви, че ни позволихте да работим с Вас.
– Благодаря Ви, че сам не знаете до каква степен разширихте кръгозора ни.
– Благодаря Ви, че чрез поведението си ни подсказахте колко по-лесно е да се усмихнеш и да разбереш, отколкото да упрекнеш и да стъпчеш.
– Благодаря Ви, че ни показахте как да минаваме весело през този сериозен живот. Благодаря Ви, че танцувахте с нас, вместо да се изживявате като недосегаем.
– Благодаря Ви, че всеки път, когато в
посолството проявявахме традиционния български скептицизъм и казвахме: „Не, това няма как да стане“, Вие казвахте: „Хайде да видим как МОЖЕ да стане“.
– Благодаря Ви, че когато в посолството казвахме „Отивам в България“, Вие казвахте „Отивам СИ в България“.
– Благодаря Ви, че никога не ни показахте с колко ни превъзхождате.
– Благодаря Ви, че бяхте един Вдъхновител.
С обич….“

Аглика Маркова, преводач и голям приятел на Иван Станчов и Карин дом

Като социално ангажиран човек, г-н Станчов беше съпричастен с различни обществени проблеми и с личните истории на много хора. Към Свищов той имаше специално отношение, но и Свищов питае специални чувства към него и благородното му сърце, което той влагаше във всяко добро начинание. Неговата забележителна личност, изпълнена с любов и щедрост е пример за подражание и ще остави незаличима следа от добрини. Свищов загуби един добър приятел, но паметта за него ще живее в сърцата ни! 

Д-р Генчо Генчев, Кмет на община Свищов

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни