За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Прилагане на концепцията Бобат в Карин дом- успешен старт още през 1997г.

3 юни 2020

Скъпи приятели,

по повод предстоящия 24-ти рожден ден на Карин дом, продължаваме с нашето пътуване във времето и разкази за създаването на “Център за деца със специални нужди Карин дом”, за успехите на екипа ни през годините, за приемствеността и споделения опит, които ни правят знаещи и можещи професионалисти в терапията на децата.

Когато г-н Иван Станчов създава фондация „Карин дом“, я нарича в памет на своята братовчедка – лъчезарната, любознателна и усмихната Карин, родена с детска церебрална парализа /ДЦП/. За да се чувства комфортно в ежедневието, да пътува, да учи, да общува с Карин са работили Бобат терапевти. Именно това е причината още преди разкриването на терапевтичния център „Карин дом“, г-н Иван Станчов да потърси за съдействие консултант Бобат Терапевт. Така се среща с г-жа Вивиян Уилямс, Бобат физиотерапевт от Кардиф, обучена от съпрузите Д-р Карел Бобат, лекар педиатър и Берта Бобат, физиотерапевт – основатели на концепцията Бобат. Вивиян Уилямс положи основите на развиването на Карин дом като център, прилагащ иновативни методи и подходи, даващи резултат. Тя започна обучаването на екипа в прилагането на Бобат терапията, работата в екип и конкретно работата между физиотерапевт и логопед. Така още през 1997г, Карин дом въвежда Бобат терапията под ръководството на Вивиан Уилямс.

Вивиан Уилямс

През годините в Карин дом са проведени поредица практикуми за споделяне на опит и супервизии за екипа с Бобат терапевти от Европа. В последствие специалисти от Карин дом преминават поредица от въвеждащи курсове по Бобат, водени от лицензирани преподаватели на Европейската Бобат асоциация, а някои от физиотерапевтите завършват пълен курс Бобат в Лондон. Периодично през годините Карин дом организира въвеждащ курс Бобат за специалисти от цялата страна.

Концепцията Бобат е една от най-използваните концепции в световен мащаб в рехабилитацията на ДЦП и други сходни неврологични състояния както при деца, така и при възрастни. Берта Бобат създава уникална диагностика при неврологични пациенти. И днес в начало на терапевтичния процес се започва с предварителния анализ от терапевтите, чрез който се определя какви са възможностите на детето, как и какви действия извършва, какви са основните ограничения в движенията, в активността като цяло, във взаимодействието и общуването с други хора, в процеса на хранене и пиене. Основавайки са на направения анализ и силните страни, потенциала на детето, се изготвя програма и план за въздействие, като целта е всяко дете да заучи най-добрия модел на движение и да го прилага в ежедневието си така, че да се подобри качеството на живот.

Терапия в Карин домВажно е да се учат децата на компенсаторни /правилни/ функционални модели на движение, в противен случай децата остават с беден, ограничен репертоар от пози и движения, затвърждават се грешни модели, които бързо водят до контрактури и деформации. Целенасочено се работи в посока нормализиране на общия тонус и подпомагане на цялостното състояние.

Бобат е активен метод, чрез който децата се учат самостоятелно да извършват движенията и чрез помощни средства. За да има трайни резултати, с концепцията Бобат трябва да са запознати и родителите. Те винаги присъстват на терапевтичните сесии, консултират се със специалистите, работят заедно с тях, за да могат да пренесат наученото в домашната среда – терапията на децата продължава по 24 часа на ден, 7 дни от седмицата и 365 дни в годината. Важно е родителите да бъдат обучени в правилното позициониране на детето по време на сън, игра, хранене и т.н., в смяната на позите, в разнообразието от движения, които може да изпълнява детето им и как да го подкрепят, как да използват помощни средства при нужда. Обучават се как да асистират на децата, когато използват вертикализатори, специални столчета, проходилки и др.

Споделяне на опит Бобат 1

Децата с ДЦП се затрудняват да опознават околната среда, както го правят връстниците им без двигателни затруднения, срещат затруднения в процеса на общуване и учене. За това е необходимо да бъдат подпомогнати, чрез различни целенасочени игри и занимания със сензорен характер, така че да имат добра представа за света около тях.

В тази връзка практиката на Карин дом да се работи в екип от физиотерапевт и логопед, дава изключително добри резултати.

Правилното позициониране и улесняването на движенията, дава възможност на детето да бъде стабилно, да се огледа наоколо, да работи с предлаганите му материали и да се учи да осъществява контакт с очи, да общува вербално или невербално с помощта на алтернативни и аугментативни методи на комуникация /жестове, символни картинки, бутони за комуникация, модерни технологии за общуване с поглед/.

Сесия по Бобат терапивти и родителВ процеса на тази съвместна работа се предлагат и начини за контрол на саливацията, модели на хранене и пиене, които родителите могат да изпробват в „защитената среда“, заедно с терапевтите и после да прилагат у дома. Логопедът и физиотерапевтът в екип предлагат на родителите подходящи за тяхното дете храни, консистенции, какви прибори за хранене и пиене да използват, какви опасности се крият в процеса на хранене и пиене и как да ги избегнат, така че този процес да бъде безопасен и приятен за детето. Предлагат и подходящи материали, игри и играчки, с които да стимулират участието на детето и да му дадат възможност да учи и да се забавлява. Успешната работа заедно на специалисти и родители, повишава многократно възможностите на детето да развива своя потенциал, да повишава своята самостоятелност, увереност, мотивация за учене, игра и общуване.

Бобат терапията е „приятелска“ към децата. Те не изпитват болка по време на заниманията и това ги прави мотивирани и съдействащи. Работата в екип – терапевти и родители също е от огромно значение за добрите трайни резултати.

Ето защо екипът на Карин дом продължава да използва Бобат терапията в практиката си, но и също продължаваме да обучаваме нашите терапевти в прилагане на тази уникална, развиваща се концепция.

Плувна терапияОще през 1997г. Вивиан Уилямс въвежда и хидротерапията като вид терапия в басейн за деца със специални нужди по метода Халиуик – включват се 25 деца с техните родители и специалисти от центъра. Следват семинари и практически занимания и следващото лято с физиотерапевт Лин Хорокс. И така Карин дом започва да организира и провежда плувни сесии, които са много полезни и приятни за децата и родителите.

 

Благодарим на всички за общите усилия, мечти и доверието в нашата работа вече 24 години!

Следете и останалите ни разкази от сайта и фейсбук страницата на Карин дом!

 

Международен архитектурен конкурс за нова сграда на Карин дом


Learn more

Подкрепи терапията на децата в Карин дом


Donate Now