За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Бебешка кутия – вдъхновяваща идея на Карин дом в подкрепа на новородените бебета във Варна и техните сeмейства

15 май 2021

Бебешка кутия е вдъхновяваща идея на Карин дом, с която се стремим да подкрепим равния старт на всяко дете. Защото първите месеци от живота на детето са решаващи за неговото формиране като личност, за изграждане на привързаност в семейството. Смятаме че е важно родителите да са спокойни, да се насладят на важните неща в живота, на незабравимите първи мигове и първа среща със своето бебе, без излишни притеснения и стрес.

Бебешката кутия на Карин дом ще получат семействата при изписване от родилното отделение. По примера на редица европейски държави и родилките във Варна ще получават комплект с най-нужното за първите мигове на своето дете.

Проектът Бебешка кутия е иницииран от Фондация Карин дом с подкрепата на Фондация Кахане и е вдъхновен от финландския модел, където всяко семейство на новородено получава най-важните неща за първите месеци. Карин дом ще подготви и подари 1000 комплекта на всички новородени бебета в болниците-партньори на кампанията: АГ-Варна, Окръжна болница и Майчин дом –Варна.

Благодарим на нашите партньори, които прегърнаха идеята и се включиха в нейното реализиране с много ентусиазъм!

Русалия Йорданова – майка на недоносени близнаци, родени в СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов“, беше първата, която днес получи бебешки кутии, връчени от д-р Снежина Цветкова – специалист педиатър, завеждащ отделение „Неонатология“ и Светла Ангелова – методист на услугата Ранна интервенция и мениджър на екипа консултанти по ранно детско развитие в Карин дом. Екипът на неонатологично отделение денонощно полага професионални грижи за всички малки пациенти и много скоро ще бъде изписано и второто близначе, което за момента остава под наблюдение в болницата. За изминалата година в АГ Болница са проплакали 2099 бебета, а през Интензивното неонатологично отделение са преминали 313 новородени.

 

Защо има нужда от Бебешка кутия/BabyBox ?

В момента в България няма мащабен и достъпен механизъм за подготовка на родители или подкрепа на родители на новородени и това води до редица предизвикателства и стрес, както за родителите, така и за бебето. BabyBox е безплатна и съдържанието всички кутии е еднакво: бебешки дрешки, одеяло, мека играчка, комплект козметика за бебето, памперси, дървено гребенче, дървена играчка, бебешки кърпички от памук, комплект „Карти с игри за бебета от 0 до 6 месеца“, създадени от специалистите на Карин дом, както и ваучер за една безплатна консултация с нашия екип. Освен това семействата, получили бебешка кутия могат да се регистрират за участие и в нашата вълнуваща томбола с награди ТУК.

Пожелаваме на семейството много здраве, щастие и прекрасни първи мигове заедно!

„Разглеждаме този проект като допълнение на нашата дългогодишна работа по програмата ранна интервенция. Науката и опитът ни са показали, че първите мигове в родилното, а и първите месеци са  изключително важни за всяко семейство, но още повече за семействата, сблъскващи се с някакво предизвикателство, което ги поставя в риск от раждане на дете със специални нужди, ниски доходи, самотно родителство, липса на семейна подкрепа и други. Този комплект на пръв поглед симпатичен жест, всъщност е инструмент за подкрепа именно в такива случаи, в които една родилка има нужда от подкрепа – освен материалните подаръци, в комплекта е включен и ваучер за консултация с наш специалист – психолог, логопед, рехабилитатор. Вярваме, че тази първа подадена ръка може да окаже влияние и се надяваме, че един ден би могла дори да се превърне в държавна политика“ – сподели Мая Донева, директор на Фондация Карин дом

През месец юни, Карин дом ще отбележи 25 години от своето създаване. Вече четвърт век Карин дом предоставя различен и комплексен модел на услуги за деца и техните семейства. Екипът предоставя квалифицирани услуги по рехабилитация и ранна интервенция на повече от 300 деца годишно от цялата страна на възраст от 0 до 8г., а най-голямото ни постижение е партньорството със семейството – нашият най-ценен съюзник по пътя към всеки успех, всяка малка победа и голяма крачка в развитието на децата са техните родители.

За Фондация Кахане
Фондация Карл Кахане е създадена през 1991 от Карл Кахане като независима, частна, не политическа и не религиозна благотворителна организация. Той участва в сектора на гражданското общество и НПО в Европа, Турция, Близкия изток и Северна Африка. Мисията на фондация Кахане е да помогне на хората да създадат достойна и спокойна среда за живот.

Фотограф: Яна Пенева

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни