За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Резултати от конкурса за коледна картичка 2021

14 октомври 2021

В продължение на много години Карин дом провежда благотворителна кампания с продажба на коледни картички и календари с помощта на художници, дизайнери, артисти. В духа на приемствеността, тази година за първи път организирахме и национален конкурс за детска коледна картичка, в който имаха възможност да вземат участие деца от цялата страна. Като пухкав сняг заваляха в пощенската ни кутия, пропътувайки цялото разстояние от детското въображение, върху листа хартия и чак до Карин дом.

Получихме приказни рисунки от деца на възраст 5-10г, от детски градини, центрове за настаняване от семеен тип, основни училища и малчугани от цялата страна. Децата в Карин дом, които посещават Монтесори къща, също с радост се включиха в това творческо предизвикателство и от личен интерес и като част от арт терапевтичната дейност, подпомагаща развитието и фината моторика.

“Себеизразяването на децата непрекъснато се стимулира в Монтесори класната стая. Един от начините, с които се подкрепя изграждането и усъвършенстването на това умение е детското творчество. Това може да е творчество чрез рисуване, апликиране с природни и други материали, работа с глина, изработка на колажи, работа с вълна и прежда и др. С такива дейности се тренират уменията за концентрация, зрително-моторна координация, пространствена ориентация и се развива фината моторика. В Монтесори педагогиката една от концепциите е свързана с боравенето с ръцете и връзката им с развитието на мозъка. Когато творят, децата сами взимат решения, правят избори и се чувстват по- уверени в собствените си способности.” – Светла Тодорова, педагог в Монтесори къща, Карин дом – 

Няма как да не споделим с вас и трогателната история на Мишо от с.Тополи.
Ето и неговото писмо, което придружи рисунката му и е своеобразно доказателство, че с малко помощ, всичко е възможно.

Но както всеки конкурс, и този има своя край. Оценяването, освен вълнуващо, беше и изключително трудно. В избора на печелившите предложение взе участие част от екипа на Карин дом и Стели Чакърова, графичен дизайнер и художник, която поканихме да се включи в нелеката задача на журито. 

И тъй като не успяхме да се спрем само на една най-добра картичка, победителите в конкурса за коледна картичка на Карин дом са цели 6:

 • Мария Стоянова, 5г от гр. Варна
  Име на картичката: Снежна радост („Snow joy“)
 • Борис Василев, 7г. от гр. Варна
  Име на картичката: „Коледа у дома“ („Christmas at home“)
 • Мишо Асенов, 10г., с. Тополи
  Име на картичката: „Борова горичка“, рисунка с пръсти („Pine forest“, finger drawing)
 • Кристиян Стоянчев, 8г. от гр. Бургас
  Име на картичката: „Снежни игри“ („Snow games“)
 • Пламена Иванова, 6г. от гр. Враца
  Име на картичката: „С пожелание за здраве“ („With best wishes for health“)
 • Камелия Орлинова, 10г. от гр. Попово
  Име на картичката: „Коледни мечти“ („Christmas dreams“)

Те ще получат за спомен от благородния си жест 10бр отпечатани картички, за близки и любими хора, специална грамота и награда изненада. 

На всички останали сърдечно благодарим за това, че споделиха таланта си с нас и ни показаха Коледата през своите очи.

Освен рисунката на децата победители, в печат ще влязат и още няколко картички, специално изработени от популярни артисти, които също застават зад каузата и ще нарисуват специална творба за тазгодишната серия картички. 

Всички картички и предстоящия календар от Коледната кампания може да намерите в онлайн магазина ни https://magazin.karindom.org/, достъпни за предварителна поръчка, а доставката ще се извърши след 1 ноември.

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни