За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Изследване показва резултатите от активното включване на родителя в развитието на детето

11 февруари 2015

На 10 февруари в Община Варна, Фондация „Карин дом“ представи резултатите от изследване на удовлетвореността от услугата „Ранна интервенция“, проведено сред родители и партньори. Услугата е насочена към семейства с бебета и малки деца на възраст от 0 до 4 години, които имат изоставане в развитието си или имат рискови фактори, водещи до забавяне в развитието.

В изследването участват 52-ма родители. Те посочват, че удовлетвореността им от услугата се дължи най-много на: компетентността и професионализма на консултантите (35%); обучението на родителите (26%); удобството на домашните посещения (20%) и отношението на консултантите (20%). Всички анкетирани родители споделят за напредък в развитието на детето им, като основна причина за него посочват: обучението и подготовката, която получават родителите (70%) и активните занимания на родители и консултанти с детето (47%).

Споделените мисли на един от родителите, включен в услугата, са показателни за ползата от ранния старт и упоритостта, необходими за постигане на резултати:

„Пътят към услугата „Ранна интервенция“ на Карин дом започва с осъзнаването на нуждата от професионална помощ. Ние влязохме, когато синът ми беше на 2г.7мес.; не говореше, криеше се от хората, блъскаше си главата, пищеше, спеше и ядеше съвсем малко…диагноза „генерализирано разстройство в развитието“. Бях изплашена! При всяко посещение консултантът ме насочваше към разбираем за детето подход, поведение и виждах как всяка седмица сме с една крачка по-близо до поставените цели. Докато чаках детето да израсте само нещата, които ме притесняваха бях изгубила ценно време, за това не си давах почивка – нито на себе си, нито на синът ми. Аз научих много неща как да бъда полезна за развитието на детето си. Вярно е, че и аз много работих с детето. Благодарността ми е огромна! Детето е успешно адаптирано в детска градина, говори, играе с децата…промяната е пълна.“

За периода дек. 2010-2014 година 435 деца и техните семейства за ползвали услугите „Ранна Интервенция“. Допълнително наши специалисти са провели 47 консултации с родители, с цел превенция от изоставяне на дете, родено със специални нужди.

Услугата е част от общинско-делегираните дейности на Община Варна и се изпълнява от Фондация „Карин дом“ заедно с партньорите от Отдел „Закрила за детето“ – Варна, родилните домове към СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“, МБАЛ „Св. Анна“ и консултантите по кърмене към сдружение „Цветно бъдеще“.

Тук може да разгледате отговорите на въпроса „На какво се дължи напредъка на детето според вас?“, който зададохме на семействата, включени в програмата Ранна интервенция на Карин дом: към статията „Ползите от ранната интервенция“

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни