За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Резултати по проект „Подобряване качеството на живот и социална интеграция на децата в приемна грижа“

20 февруари 2018

В продължение на една година наш партньор в подкрепа на децата със специални потребности в приемна грижа, беше Сдружение „Приятели на България“ – Лондон. Едногодишният проект „Подобряване качеството на живот и социална интеграция на децата в приемна грижа“, който Карин дом реализира благодарение на Сдружение „Приятели на България“ стартира през март 2017. В него бяха включени 7 деца ( на възраст от 1-7г.) със специални потребности в приемна грижа, които получиха индивидуална подкрепа, съобразно техните нужди. Проектът има за цел децата  да станат по-независими и да развиват своите социални и комуникативни умения. Тези умения ще помогнат на децата в тяхната адаптация и преход към детска градина, тяхното пълноценно участие в общността, а също така ще увеличат шансовете им да бъдат осиновени.

Децата,  показаха изключителен напредък във всички области на развитие и подобрени умения за комуникация, памет и желание за включване в групови дейности, благодарение на заниманията в Монтесори група. Индивидуалните сесии със специалисти от своя страна оказаха положителен ефект върху фина и груба моторика, уменията за хранене и самообслужване, както и изграждане на социално-емоционални умения.

Приемните родители получаваха регулярна обратна връзка от специалистите, работещи с децата, като бяха предоставяни консултации със социален работник, психолог или специалист по хранене, съобразно състоянието и нуждите на децата. Щастливи сме, че работихме с тези изключително всеотдайни приемни родители, които въпреки специфичното състояние на децата, положиха много усилия, следваха насоките на специалистите ни, консултираха се с нас за всичко, което може да бъде полезно за децата. Това са едни родители с големи сърца, които приеха нелеката задача да отглеждат дете със специални потребности и да му дадат шанс за бъдеще.

Добрите резултати постигнахме и благодарение на успешното партньорство с Отдел „Закрила на детето“, гр. Варна. Благодарение на общите ни усилия, две от децата вече са осиновени, а други две предстои съвсем скоро да се срещнат с новите си осиновители. Радостни сме за споделим, че през септември 2017 г. две от децата в приемна грижа постъпиха в училище и благодарение на усилията и желанието, както на децата, така и на специалисти и родители, те имат шанс за пълноценно включване в образователната система.

През 2017г. по повод Деня на приемния родител и приемната грижа, Националната асоциация за приемна грижа награди Карин дом с отличието “Спасители на детството”. Карин дом получи отличието, заради инвестираната подкрепа и грижа към много деца с увреждания в приемни семейства, за които освен физическата, страшна е и емоционалната болка. Карин дом бе номиниран от приемната майка Николета Найденова за приноса на нашите специалисти и промяната в живота на нейното дете.

Проектът приключва след месец като за неговото продължаване Карин дом отново търси финансова подкрепа.

Снимка: www.freeimages.com

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни