За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Ерготерапия при недоносените деца – предизвикателства и препоръки на специалиста

15 ноември 2021

През изминалата година семействата на недоносени деца, ползващи услуги към Център Ранна интервенция имаха възможност да се консултират и да получат подкрепа от нашия ерготерапевт Владислава Дончева, както чрез онлайн консултации , така и на живо в Карин дом или в дома на семейството.

Владислава Дончева е рехабилитатор, ерготерапевт, консултант ранно детско развитие в Център „Ранна интервенция“ на Карин дом. Ето какво сподели Влади по повод Световен ден на недоносеността – 17 ноември за необходимостта от ерготерапия при недоносените деца и техните семейства:

Недоносеното бебе се определя като бебе, родено преди 37 гестационна седмица. Всяко семейство с преждевременно родено бебе има своя собствена история, с уникални обстоятелства специфични за тяхната ситуация. Някои бебета са отглеждани в продължение на седмици в неонатологични отделения, където са подложени на различни видове стимулация, които не присъстват във вътрематочната среда, като ярки светлини, високи нива на шум от апаратурата в отделението, прекомерно докосване и чести болезнени интервенции и други. Недоносените бебета са лишени от различни усещания типични за доносеното бебе, като например тактилно-вестибуларна стимулация, която иначе доносеното бебе получава вътреутробно в резултат от движенията на майката. Тази реалност може да има трайни ефекти върху развиващия се мозък и да даде отражение в естественото развитие на сензорните системи, а оттам и на всички области на развитие на малкото бебе и дете.
Предизвикателствата за семейството на недоносеното бебе не свършват с изписването от неонатологично отделение, а продължават и у дома. Ерготерапията има за цел да насърчи независимостта и самочувствието на детето във физическото, емоционалното и психосоциално развитие и може да помогне на родителите чрез повече информация и подкрепа:

  • Как да организират домашната среда, спрямо нуждите на малкото дете, както след изписването от болницата, така и в по-късен етап.
  • Да обучи родителите как да позиционират бебето в леглото му или в друг детски кът при бодърстване, където детето прекарва по-голямата част от ежедневието си.
  • Да получат подкрепа за позата при хранене (на майката и на бебето) независимо дали е кърмено бебе или на адаптирано мляко.
  • Да се помогне на семейството да разбират, как най-добре да организират и регулират стимулите, идващи от околната среда, независимо дали от звук, светлина или докосване, които могат да имат отражение върху поведението и развитието на недоносеното бебе.
  • Да бъдат информирани и подкрепени как да стимулират основните етапи на детско развитие .
  • Да подобрят уменията на децата, нужни за изпълнение на ежедневните дейности – хранене, обличане, включително игра и учене.

Скъпи родители, екип „Ранна интервенция“ на Карин дом ще проведе безплатни консултации на недоносени или родени с ниско тегло деца на възраст до 2г. Специалистите, които ще се включат в консултациите са: рехабилитатор, логопед, психолог, социален работник, ерготерапевт, специалист по кърмене. Предвид ситуацията на този етап консултациите могат да бъдат провеждани онлайн с пряка видео връзка, на живо в Карин дом или в дома на семейството.

За да се включите в безплатните консултации е необходимо да попълнете формуляра ТУК и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

🚒За да бъдем и близо до най-уязвимите, стартирахме и инициативата Карин дом на колела – подкрепя недоносените деца – вижте локациите, където можете да срещнете нашия екип „Ранна интервенция“ и получите повече информация за проследяване развитието на недоносеното бебе. Повече за Карин дом на колела Вижте тук! Инициативата на Карин дом се провежда по повод Световния ден на недоносените деца и цели превенция и ранна диагностика в условията на епидемиологична обстановка.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни