За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

„Да кажеш на родител! Съобщаване на лоши новини“- дискусия на екип от Карин дом с медици от СБАГАЛ

1 март 2017

По заявка на медиците от АГ болница Варна, специалисти на Карин дом, проведоха дискусия на тема: „Да кажеш на родител! Съобщаване на лоши новини“.

За двата дни, през които се проведоха срещите, се включиха 13 медицински специалисти, включително завеждащ отделенията и двете старши акушерки на Родилно отделение и Интензивно детско отделение към АГ болницата във Варна.

Целта, която си поставихме е медицинските специалисти да умеят да разпознават емоционалните нужди на родители и новородени.

Целта, която си поставихме е медицинските специалисти да умеят да разпознават емоционалните нужди на родители и новородени, защото има как нежеланата новина да се съобщи по начин, който значително да намали стреса на родителите и на медиците, които са изправени пред предизвикателството да я съобщят. Те пожелаха да научат повече за това как да разговарят с родителите на рискови новородени – деца, които се раждат с усложнения, настъпили преди, по време или след раждането, недоносени деца, с увреждания или когато трябва да се съобщи за смърт на бебето.

Темата беше представена от специалистите от екип „Ранна интервенция“ на Карин дом- Елена Тодорова (психолог, консултант по ранно детско развитие) и Марина Пейчева (социален консултант), които оказват психо-емоционална подкрепа на семействата още в родилния дом, отговарят на въпроси, свързани с развитието на детето и последващите интервенции.

Особено емоционална беше реакцията на медиците, когато им беше представена историята на малкия Лъчезар*. Детето е родено в 30 г.с. чрез спешно секцио, поради вътреутробно установено страдание, кардиомегалия и хидрамнион. В средно депресивно състояние с тегло 1600гр., ръст 38 см., хидроцефалия, ретинопатия на недоносеното и с гърчова симптоматика. Родителите са били насочени към програма „Ранна интервенция“ на Карин дом още в първите часове след раждането и благодарение на общите усилия на медиците в болницата и по-нататъшното проследяването от екип на Карин дом ( рехабилитатор, логопед и специален педагог), детето е пред стабилно прохождане, първи думи и самостоятелно хранене на 1г. 8м. Екипът ни работи с Лъчезар от 3 месечна възраст. На семейството се дават насоки, а майката се обучава, както в прилагането на упражнения за двигателното развитие, така и за хранене, пиене и познавателни умения на детето. Стимулира се зрението и ориентирането на детето в пространството.

Медиците научиха повече за услугата „Ранна интервенция“, кога и как могат родителите да се включат и с какво могат да им бъдат полезни срещите със специалистите от екипа.

За периода 2011-2016 година в програмата са включени 773 деца. В момента специалистите на Карин дом работят с 88 семейства, като повече от 20% от децата, включени в програмата са недоносени. Ранната интервенция е сравнително нов вид услуга у нас, която Карин дом реализира с подкрепата на Община Варна и е достъпна за всички семейства от града, с деца, при които има риск от изоставане в развитието. Услугата включва домашни посещения от: рехабилитатор, логопед, психолог и социален работник. Изключителен успех на програмата е, че 37% от децата преодоляват изоставянето в развитието си и нямат нужда от последваща терапия. Специалистите от екипа на Карин дом смятат за изключително важна възможността при раждане на дете в риск да се осъществи среща на семейството с психолог още в родилното отделение. Тази възможност вече съществува в АГ болница, с която Карин дом е изградил отлично партньорство. Това помага на родителите да приемат по-бързо състоянието на своето дете и да се насочат към услуги и специалисти, от които имат нужда.

Благодарим на специалистите от АГ болница за поканата, активното участие и отделеното време, въпреки тяхната голяма натовареност. Радваме се, че в тяхно лице виждаме наши партньори и професионалисти, които са до родилката и в най-трудните моменти.

 

*Името на детето е променено с цел да се запази неговата анонимност.

Снимка: thinkstockphotos.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни