За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Българското училище в Лондон вече ще носи името на Иван Станчов

9 декември 2016

Не можем да скрием радостта си от новината за кръщаването на Българското училище към Посолството на България в Лондон на името на един наистина достоен българин – посланик Иван Станчов! За нас е огромна чест, че познаваме г-н Станчов и много пъти сме имали удоволствието да се докоснем до неговата личност, да се учим от неговия опит и да споделяме общи ценности.

Кръщаването на училището стана на 8 декември на официална церемония по време на традиционния благотворителен коледен бал в посолството ни в Лондон, който ежегодно подпомага дейността на Карин дом, основан от Иван Станчов. Причината училището да носи името му е, че дължи оцеляването си на него. Иван Станчов е посланик във Великобритания през 1991г. Малко преди това, училището ни в Лондон е закрито поради липса на средства за издръжка от българската държава. Г-н Станчов решава, че ще го възроди със собствени средства и известно време то е изцяло на негова издръжка. Българското училище в Лондон по това време е най-голямото зад граница и в него се обучават 240 деца на възраст от 4 до 18 години.

„Няма друго училище, което да носи името на жив възрожденец! “ – казва Снежина Мечева – директор на българското училище в Лондон. Тя работи там от 89-та година като преподавател по български език и литература.

“Ако не беше Иван Станчов можеше да няма нито едно българско училище в чужбина до този момент.  Едно от първите неща, с които се захвана, когато беше посланик е да има училище, защото знаеше какво е да си бил дълги години в емиграция и да не можеш да съхраниш езика си. Иван Станчов искаше всички българи, които живеят във Великобритания да нямат неговия труден опит на съхраняване на език, идентичност и националност”, сподели Снежина Мечева – директор на Българското училище в Лондон.

“За мен това училище е нещо много важно. За мен е отчасти Paradise in London”, каза Иван Станчов на церемонията.

На бала присъстваха гости от България и Великобритания. Сред тях бяха посланикът ни г-н Константин Димитров, председателят на Friends of Bulgaria – г-н Джон Брисби и почетният председател на Българския Сити клуб в Лондон – Кирил Сакскобургготски.

За доброто настроение на гостите се погрижиха Поли Генова и трио LaTiDa. В програмата също така се включи и Лондонският български хор, в който влизат 42-ма певци от различни националности, които зарадваха публиката със своите фолклорни изпълнения.

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни