За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Доброволчески проект „Различни приятели“ на ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ гр.Варна

16 декември 2016

Един от 12-те одобрени проекта в конкурс „Посланици на доброто“ на Карин дом е „Различни приятели“, представен от клуб „Традиции и обичаи“, клуб „Еко деко“ и Ученическия Съвет на Средно училище „Димчо Дебелянов“.

Идеята, която младежите ще реализират през 2016-2017г. е да запознаят децата в Карин дом с българските традиции и обичаи, свързани с Коледните и Новогодишни празници, Баба Марта, Първа пролет и Великден.. По този начин младежите искат да опознаят по-отблизо децата от Карин дом, да бъдат до тях през хубавите празнични дни, заедно да се забавляват и подготвят за прекрасните български празници.

Първата инициатива на учениците от СУ „Димчо Дебелянов“ беше представянето пред децата в Карин дом на автентичния български обичай „Бъдни Вечер“ ( известна още като „Малка Коледа“ или „Кадена вечеря“ ). Нашите гости се бяха подготвили с народни носии и домашно приготвени постни ястия, като също така прекадиха с тамян за прогонване на злините, за здраве и успех. Те се въплътиха в ролите на Дядо Коледа и Снежанка и зарадваха децата  с ръчно направени подаръци. Забавленията продължиха с изработка на сурвакници и коледни картички, което предизвика у децата вълнение и много усмивки.

Финалният етап на проекта „Различни приятели“ ще бъде организирането на фотоизложба в Морската градина на Варна с авторски снимки, чрез които учениците ще разкажат за своите преживявания с децата от Карин дом и за съвместните им моменти. Идеята на изложбата е да привлече вниманието към необходимостта от повече съпричастност и разбиране към децата със специални потребности.

Проектът на Карин дом „Посланици на доброто“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България, цели да стимулира доброволчеството и филантропията сред ученици и младежи, тяхната активност и ангажираност към социални каузи. Реализацията на проектите дава на участниците възможност да осъществят свои идеи, да намерят още приятели, да натрупат ценен опит, който да им помогне за в бъдеще.

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни