За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Весели лета за децата в Карин дом от 1998г

4 юни 2020

Скъпи приятели,

по повод предстоящия 24-ти рожден ден на Карин дом, продължаваме с нашето пътуване във времето с разкази и снимки за успешните идеи, проекти и ценности, които са подобрили живота на децата със специални потребности и техните семейства, подпомогнали са тяхното включване в живота и обществото, което много години ги е отхвърляло.

Пренасяме се в 1998г., когато Карин дом стартира проекта „Храна за детето и свободно време за родителите“, спонсориран от програма Фар,чрез Фондация за развитие на гражданското общество. Чрез стимулираща следобедна програма 81 деца с физически и умствени увреждания се забавляват в занятия с музика, рисуване, грижи за цветята, учат се на ежедневни и кулинарни умения. Включени  са всички деца от семейството, за да се научат как успешно да общуват със своето специално братче или сестриче. Организирани са посещения на музеи, Аквариума, Делфинариума, прекрасния парк на двореца Евксиноград, новооткрития „Макдоналдс “. Много вълнуваща е срещата на борда на пиратски кораб, организирана от български и британски моряци.

Проектът е много успешен и поради интерес от семействата, Карин дом продължава инициативата и организира програмата „Весело лято“, която позволява на децата да продължат да посещават заедно с екипа на Карин дом забележителности във Варна и околностите – организират се пикници, празнуват се рождени дни и тържества, посещават се сладкарници, организират се екскурзии, което е една изключителна възможност за децата да опознаят града и общуват. Стремежът на Карин дом децата със специални потребности да бъдат включвани във всички сфери на живота и общуването с връстниците им продължава и до сега. Благодарение на нашите дарители и приятели продължаваме да организираме тържества, посещения на забележителности и срещи с връстници.

През 1998г. стартира двугодишен проект „Развиване на Карин дом като модел за Дневен център за деца със специални нужди“, спонсориран от Европейския съюз по програма Фар -Лиен в партньорство с Фонд „Спасете децата“, Великобритания. С помощта на консултант и лектори от Великобритания екипът ни надгражда уменията си за прилагане на основните принципи в работата с децата, партньорство с родителите, заобикаляща среда, ранна интервенция. Обучени са общо 155 участници от 17 населени места.

Поради нуждата от достъпна архитектурна среда, важно нововъведение през 1999г. в сградата на Карин дом е асансьорът, което позволява самостоятелното придвижване на децата с инвалидни колички до стаите за терапия, както и хора с двигателни затруднения да участват в семинари и конференции. За съжаление почти 20 години по-късно проблемите с достъпната архитектурна среда в обществените сгради, училища и музеи не са решени напълно и затрудняват свободното придвижване на хората с двигателни затруднения.

Благодарим на всички за общите усилия, мечти и доверието в нашата работа вече 24 години!

Следете и останалите ни разкази от сайта и фейсбук страницата на Карин дом!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни