За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Участие на Карин дом в конференция на УНИЦЕФ на тема „Ранна детска интервенция – укрепване на системите и овластяване на семействата“

15 юни 2018

В периода 5-6 юни 2018г. Магдалена Цонева, специалист обучение и развитие в Карин дом взе участие в Регионална конференция на УНИЦЕФ на тема „Ранна детска интервенция – укрепване на системите и овластяване на семействата“ в Минск, Беларус.

Участието на представител на Карин дом стана възможно по покана и с финансовото съдействие на УНИЦЕФ. В конференцията участваха 150 представители на държавни агенции, практикуващи и изследователи от страните от 20 страни от ОНД и други европейски държави. Участие взе и Вера Рангелова – Директор „Програми за ранно детско развитие“ в УНИЦЕФ България.

Магдалена Цонева от Карин дом представи опита на нашата организация в семейно-ориентираните практики. Представянето й беше през разказ за дете, което посещава терапия в Карин дом –  Микаела Ламбова и нейното семейство. Микаела е пример за дете, чиито родители са подкрепени още от родилния дом. Както и Вера Рангелова подчерта в своята презентация, предотвратяването на изоставянето и прекъсването на практиката лекарите да съветват родителите да дадат децата си с увреждания в институция, все още е реален проблем за България. С разрешение на семейството, Магдалена Цонева представи много трогателен и вдъхновяващ видеоклип, в който главен герой е братът на Микаела, Криси, а видеоклипът се нарича: „Сестра ми има Синдром на Даун, но това не ми пречи“. След презентацията аудиторията споделила,че представянето е носило усещането за отдадеността и сърцето, което влагаме в работата си. Нурбек Телешалиев, който отговаря за Програма Ранно детско развитие в Отворено общество, Лондон подчерта, че действително Карин дом има една от най-добрите практики, които Отворено общество е подкрепило.

Реализирането на правата на децата през първите години от живота им и увеличаването на шансовете им за достигане на пълния им потенциал станаха всеобхватна тема на Регионалната конференция за Европа и Централна Азия по ранна детска интервенция. Сред въпросите, дискутирани по време на конференцията, бяха: Как да превърнем ранната детска интервенция в по-ефективна система както за родителите, така и за децата? Как максимално да увеличим положителните ефекти от помощта, предоставяна на семейства с деца с увреждания? Други теми от дневния ред включваха добри регионални и международни практики в семейно-ориентираните интервенции, със специален акцент върху семействата като активни партньори в системата на непрекъснато полагане на грижи. Експертите обсъдиха и жизненоважната роля на родителите при разработването и прилагането на политики и услуги за ранна детска интервенция.

Д-р Манфред Претис от Австрия е ангажиран от УНИЦЕФ България и води обучения на ресурсните учители от Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование във връзка с тяхното преструктуриране. Той изнесе презентации, насочени към превръщане на услугите по РДИ в част от всеобхватни семейно-ориентирани услуги по ранно детско развитие и Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето. Д-р Анна Мария Серано от Португалия, Президент на Европейската асоциация за РДИ (Eurlyaid), говори за ангажирането на родителите в РДИ, а колегата й д-р Жозе Боавида Фернандес запозна аудиторията със Системата за РДИ в Португалия, която има стабилна законодателна рамка и е един от най-добрите модели за интегрирани и всеобхватни услуги по РДИ в Европа.

Д-р Илги Ертем, експерт по РДИ от Турция, представи методика – Ръководство за мониторинг на детското развитие, която е разработена от международни експерти и тествана от страни от региона. Методиката е многообещаваща като универсален скрининг за детското развитие и има предимството, че е финансово достъпна, тъй като е разработена по проект. На живо с конферентна връзка от Бразилия се включи Карлос Перейра, дизайнер на приложението „Livox“, което може да бъде използвано от децата с увреждания, за да комуникират с хората около тях. Приложението има много функции и възможности и не е скъпо в сравнение с други алтернативни и допълващи средства за комуникация. Разработчикът му, IT специалист и родител на дете с увреждане, е изключително предприемчив и намира нови пазари за приложението си, което в момента се превежда на арабски!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни