За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Детето и гърнето … Или кога да „запознаем“ детето с гърнето според метода Монтесори

25 ноември 2015

Фазата на любопитство

На около годинка децата често започват да проявяват интерес към хигиената. Обичат да въртят кранчетата, да играят с вода в мивката. Ако и вашето дете обича, дайте му възможност да играе с вода в специално място, например корито.

Около навършването на 15 или 18 месеца, повечето деца искат да се събличат и обличат сами. Особено много се забавляват със смяната на бельото и искат да упражняват събуването и обуването му върху всеки – братя, сестри, родители. Това е знак, че започват да разбират какво е чистота. На около 18 месеца, децата влизат в периода на контролиране на нуждите си. Ако ги оставяте по-дълго по бельо и на гърне, ще започнат да разбират собствените си физиологични функции.

Като големите

Нервната система на малкото ви дете започва да узрява. То вече разпознава физиологичните си усещания и може да се контролира. На този етап, ако му сложите бельо, може да се изпуска от време на време, но ще има пълното съзнание за това и за контрол. Децата, които носят памперси, рядко усещат, че са мокри. С бельо, детето най-вероятно ще разпознае усещането за ходене по нужда и ще бъде много гордо от себе си, че само е отишло до тоалетна, като големите.

Ако детето ви вече се контролира, то ще иска да сяда на тоалетната чиния или на гърнето си, за да имитира родителите или връстниците си и да покаже, че може да „стиска“. Търпеливо го научете да сваля бельото си, да сяда на тоалетната правилно, да използва тоалетна хартия, да вдига бельото си, да пуска водата и да мие ръцете си.

Помогнете му, когато станат няколко инцидента. Ако наистина има инцидент, запазете спокойствие и успокойте детето. Носете със себе си чисто бельо и кърпи за почистване и подсушаване. Помагайте му ако помоли или ако виждате, че ситуацията го изисква, но в никакъв случай не го правете така че да го засрамите.

Научаването на чистота е естествен процес, който започва когато неврологичното развитие на вашето дете и желанието му да бъде „като големите“, стигнат определено ниво.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: moetodete.bg

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни