За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Децата с увреждане са деца с възможности, потенциал и права!

20 ноември 2015

Посвещаваме следващия разказ на „Седмицата на правата на децата“

Да защитаваш правата на децата със специални потребности е не само да предоставяш услуги, но и да променяш нагласите на цялото общество. Да работиш за политики и закони, които премахват бариери и гарантират упражняването на граждански, културни, икономически, политически и социални права от хората с увреждане.

Ето и една истинска приказка с добър край

Коко е роден само 900гр. С общо увредено състояние и със сложни медицински термини в епикризата, които биха изплашили всеки родител. Дали заради това или поради друга причина, Коко е изоставен в институция. Но правото му да расте в семейна среда е бързо възстановено – на 3 месеца той е вече в приемно семейство и се включва в програма „Ранна интервенция“ на Карин дом, финансирана от Община Варна. Признавайки специалните нужди на детето, на него му е осигурено правото на достъп до услуга, подпомагаща неговото развитие.

Въпреки че изостава от нормата във всички области на развитие, благодарение на съвместните усилия, Коко напредва уверено стъпка по стъпка.

На 8 месеца Коко вече е осиновен и има своите мама и татко. Специалистите продължават да го посещават в дома му, дават насоки на родителите за игри, упражнения и нови идеи, които да подпомогнат неговото цялостно развитие. Заедно с мама Коко посещава и група за игра в Карин дом, за да се подготви за яслата.

Сега е на годинка и половина и с гордост споделяме, че малкият Коко успешно догонва връстниците си.

Според статистиката поне 1 от 3 деца, които получават ранна интервенция, не се нуждаят от специализирана подкрепа в училище, а 3 от 4 имат по-добри постижения от очакваните.

Автор: Веселина Василева – Карин дом


Снимка: pixabay.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни