За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Отбелязваме Международния ден на социалната работа и една година на нови предизвикателства

16 март 2021

На 16-ти март отбелязваме Международния ден на социалната работа и искаме да споделим предизвикателствата, с които нашите колеги социални работници се сблъскаха през 2020 година. Годината беше пълна с промени, притеснения, но и с много успехи и хубави моменти.

Поздравяваме нашите прекрасни колеги с Международния ден на социалната работа и им пожелаваме да са все така всеотдайни и да постигат още много успехи в тази професия, отдадена на другите. Мили момичета, бъдете все така подкрепящи, вярващи в успеха и лъчезарни! Поздравяваме и всички, чието призвание и кауза е социалната работа!

Какви бяха предизвикателствата в социалната работа за социални работници на Карин дом през изминалата година, ще ви разкажат нашите колеги:

Таня Данчева, социален работник в Карин дом

През изминалата година предвид създалата се ситуация в страната се сблъскахме с доста трудности в нашата работа. Ежедневието на всеки един от нас се промени, както и на семействата с които работим. Единственият начин за комуникация с родителите беше онлайн или по телефон, това за всички ни бе ново и странно! Изникнаха много въпроси: Дали ще се справим? Ефективна ли е нашата работа?
Както и предизвикателство пред самото семейство, това как бихме могли да бъдем полезни ние на детето и има ли напредък в неговото развитие от нашата виртуална работа?
Отне време за да свикнем със създалата се ситуация и да минем към нов режим на работа, но след усилени разговори се изгради доверителна връзка между семейството, социалния работник и терапевтите работещи с детето. Работата с детето започна да се случва, бяха открити нови мрежи за комуникация със семейството и терапията на детето беше ползотворна въпреки създалата се ситуация. Разговорите с родители се случваха, консултациите продължиха „почти“ както преди. Връзката с отдел закрила на детето и други социални услуги също вървеше! Всички свикнахме с новия начин на живот!

 

Илияна Димитрова, социален работник в Карин дом

Една различна година! Година на страх от неизвестното, от и за физическото ни оцеляване! Година на една нова реалност! Онлайн реалност! Но и година на нови възможности!
Годината започна обещаващо изпълнена с една изключителна възможност – да видя на място как работи приобщаващото образование в Исландия. Изключително различна гледна точка на социалната работа. От срещата ни с представител на Министерството и специалистите от Националния Диагностичен Център до ендокринолог в Специализираната Детска Болница в Рейкявик, получихме информацията как този толкова сложен на вид механизъм може да се сглоби и да работи като едно цяло в името на децата и родителите им. Всяка детска градина, всяко училище беше стъпка, крачка към едни по-щастливи и спокойни деца. Деца приети и обичани. Всяко прекрасно в своята различност и спокойно, защото е прието такова каквото е – просто дете!!! Без излишни амбиции, просто работа с всяко дете. Специализирано училище с невероятна база и деца подкрепени във всеки един момент. Босите крачета на децата в детските градини и училищата – „За да се чувстват у дома…“ И те се чувстваха уютно и у дома си. Беше топло и тихо. Учителките им четяха книжки докато закусват. Учеха и играеха! Децата готвеха, шиеха, твориха. Контраста между сивкаво бялата гама навън и топлите ярки цветове и разчупените форми вътре в сградите. Всичко впечатляваше!
Завръщайки се от Земята на ледовете не очаквах, никой не очакваше колко ще се промени живота ни….
Вирусът настъпваше и скоро обхвана страната ни. Усмивките избледняха и после се скриха зад маски! Прегръдките охладняха, замени ги дистанция.. Как изграждаш и запазваш доверителна връзка с родителите, с които работиш?! Честите разговори по телефон, вайбър, месинджър постепенно замениха живата връзка. Търсехме и намирахме начини да сме полезни – с добра дума, с насоки. Драстичните промените в рутината бяха изключително трудни за преодоляване от децата и силна тревога за родителите им. Те споделяха страха си, болките си, самотата.., но и радостта от постигнатите резултати. Отделеното време от родителите за децата им доведе до много положителни резултати. Разви креативността в комуникацията между тях. В някои случаи я улесни. Обездвижването на децата с двигателни дефицити беше сред най-трудния проблем за преодоляване. Родителите изпълняваха всяка насока, но не можеха да заменят терапевта. Притесненията на родителите за това как ще се случи сесия пред монитор постепенно или отпаднаха или креативността на колегите надделяваше и насоките за родителите даваха резултат. Децата сядаха и работеха, повтаряха след терапевта, изпълняваха инструкции. Родителите споделяха ползите от консултирането у дома. Имаше и такива, които не желаеха нашата подкрепа. Бяха заети с домашните на по големите кака или батко. Много от тях работеха от вкъщи. Беше тежка и трудна за всички ни година. Година на загуби….. На тъга…Но и година, в която не само оцеляхме. Станахме по-силни и по-смели в желанията си. Да отстояваме позициите си.! Да се борим заедно с родителите за по-добри възможности за всички деца!

 

Веселина Тинчева, социален работник в Карин дом

Периодът, в който не се срещах очи в очи с родителите и с колегите си, промяната в комуникацията и провеждането на обичайните дейности, беше предизвикателна, особено в началото. Всичко, което съм правила „на живо“ като социален работник, а именно разговори, консултации, тренинги, обучения, родителски срещи, екипни срещи, ателиета, премина в онлайн режим. Липсваше ми формата и свободата в обичайното ни общуване, но и доста бързо намерих заедно с колегите, предимствата и добрите възможности.
Телефонните разговори с родителите могат да продължат достатъчно дълго, за да обменим информация, да насочваме към услуги и специалисти, да разберем каква е актуалната семейна ситуация, да съобщим за предстоящи събития. В работни срещи през всички онлайн канали, заедно с колегите терапевти и родители участваме в обсъждането на терапевтичния процес, целите на семейството, съдействаме за разрешаване на предизвикателни ситуации в детската градина, която посещава детето, може да обсъдим притеснения и успехи с родителите.
По-лесно е когато родителите вече са идвали с децата си на терапия в Карин дом преди противоепидемичните мерки и ограничения. Изградили сме доверие, партньорски отношения, имаме известен напредък в развитието на детето и имаме посока за следващите малки стъпки. Родителите са по-информирани по отношение правата на децата си, познават организациите и специалистите, към които могат да се обърнат при различни обстоятелства, споделят и общуват свободно във формални и неформални родителски групи. Но когато става въпрос за семейства, чиито деца постъпват на терапия в новите условия, при които родителите не могат да влизат в основната сграда, в известна степен се ограничава физическото участие на родителите и тяхната представа какво точно се случва в стаята. А именно, как се стимулира комуникацията у детето, как се позиционира, с какви материали и как играе, за да се развият уменията му, да напредва и да се развива. Тук отново чрез онлайн срещи с родителите терапевтите консултират, демонстрират, обсъждат.
Даваме възможност на семействата да се включат в обучения по теми, които биха ги обогатили като знания и идеи за стимулиране на детското развитие, за ежедневни умения, за застъпничество. Много от тях участват и това всъщност, се оказва по-лесно, защото може да го направят от работното място или от дома си. Получиха покани за празници и работилници за родители и деца, в които участваха през екраните на компютрите и телефоните си.
Предизвикателство е когато някои от родителите нямат желание или имат своя причина, поради която не използват различните възможности за онлайн срещи и комуникация.
Предизвикателство е и когато родителите настояват само за терапевтични сесии на живо и отказват онлайн консултации.
Тук е и нашата роля да обсъдим с родителите към момента какви са приоритетите на семейството и какви са ползите за детето и семейството от участието в онлайн консултациите.
Обратната връзка от онлайн анкетите за семействата ни дава яснота за разбирането, позицията и отношението на родителите към терапевтичния процес, споделят се идеи и мнения за проектите, групите и обученията, в които участват.

 

Боряна Янева, социален работник в Карин дом

Казват, че социалната работа, не е професия, а призвание. Че не хората избират нея, а тя тях. За тази работа няма университет, който да те научи как да бъдеш истински социален работник. Аз смело мога да определя професията социален работник, за мое призвание. Според мен социалната работа е една от най – хуманните професии, защото дава възможност за равенство между хората и по – точно за хората в неравностойно положение, а също да направим света едно малко по – добро място за живеене. Определям я като мое призвание, защото, точно това е, което чувствам и усещам, че бих могла да се справя с предизвикателствата, които професията би могла да ми предложи. Всеки ден е толкова различен. Докосва дълбоко в сърцето и душата. В основата на социалната работа стои контакта с хората, разговорите и срещите с тях. През 2020 година, социалните работници бяхме подложени на много нови предизвикателства и ми беше необходимо бързо да се адаптирам и приспособя в нови условия на работа. Онлайн работата в домашни условия, стана мое ежедневие. Изведнъж контакта, с хората, с които работех, започна да се осъществява през компютъра и телефона. Чувствах, че ми липсва живия контакт с тях, трудно ми беше да усетя тяхната емоция по време на телефонен разговор, не можех да прочета по лицата им, това, което чувстват. Липсваха ми срещите ни в двора на Карин дом или в коридорите. Трудна беше и работата ни с документи ( няма как, те са част, от професията ни). Другото основно нещо, което беше предизвикателство за мен е да не бъда заедно с колегите си на работното си място. За нашата професия, освен човещината, емоцията към хората, съпричастността и разбирането, трябва да притежаваш и още едно основно качество и това е екипност. Затова за мен беше трудно, да не виждам колегите си на живо и да споделям с тях всичко на момента. Но ние социалните работници сме приспособими и адаптивни, затова аз съм благодарна за предизвикателствата, които ми поднесе тази „странна година“ и благодаря на колегите си и целия екип за подкрепата, всеотдайността и силите, които усещах по време на тази година.

Предизвикателствата се случват, за да ни дадат възможност да реагираме по начин различен от обичайния, да търсим решения и да се развиваме.

Споделеното от колегите е и част от причините да получим наградата на Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) – Наградата за гражданска солидарност на Европа! Наградата беше присъдена на Карин дом заради усилията ни да предоставяме услугите си онлайн и да подкрепяме родителите да продължат терапията на децата си у дома по време на пандемията от COVID-19. Много сме горди с вас, колеги!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни