За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Карин дом посрещна приятели и дарители в новия терапевтичен комплекс за деца със специални нужди, който строи във Варна

21 април 2022

Точно една година след първата копка, Карин дом покани първите си гости в новия модерен терапевтичен комплекс за деца със специални потребности. Изцяло предвиден и оборудван за съвременни методи за работа, новият център ще бъде гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет. За оборудването на новия комплекс Карин дом ще разчита изключително на дарители.
Строителството на новия терапевтичен център на Карин дом е един специфичен проект с изцяло достъпна среда, но също така е и пространство, което трябва да бъде в синхрон с детските възприятия, място, където детето да се чувства у дома. За това и усилията на архитектите Биляна Асенова и Саша Чабати са насочени не само към функционалност, но и към уют във всяка част на сградата. Новият Карин дом е разположен в разширената централна част на Варна – между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров” (Зад Проектантска, в двора на средношколските общежития). Общата площ на сградата е 2890кв.м и се състои от едно подземно ниво за гараж и складове, три надземни нива и покривна тераса. Карин дом си поставя амбициозни цели и новата сграда ще съчетава разнообразни функции – физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, модерна сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

Още за Новия Карин дом и как можете да подкрепите проекта, вижте ТУК!

Вижте още снимки от сградата и събитието!

На 20 април от 10:00ч Карин дом посрещна във вече построената сграда водещи компании, които подкрепят проекта и насърчават развитието на региона. Срещата откриха г-жа Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Карин дом и Веселина Василева, координатор на проекта за строителство на нов център. Събитието уважиха представители на Община Варна, която припозна и подкрепи проекта, дарявайки парцел за строителството и представител на фирмата изпълнител на проекта –  инж. Диан Георгиев, директор „Строителство“ в “Планекс“ ЕООД.  „Планекс ЕООД“ беше избрана за главен изпълнител на проекта след проведен конкурс. Компанията е и сред най-големите корпоративни дарители в изграждането на новата сграда, като поема всички предизвикателства на пазарната среда и организира заедно с екипа си дарителски инициативи. Грамота беше връчена на Владислава Видинова (Влади Видал), автор на логото на Монтесори къща Карин дом. Нейният проект беше избран сред повече от 100 предложени дизайна след национален конкурс за лого на Карин дом.

Точно година след първата копка, вече можете да видите какво е постигнато. По време на събитието Карин дом представи една нова концепция за терапевтични, здравни и социални услуги за децата и семействата под един покрив.

Плановете на Карин дом са да измести изцяло дейността си в новия комплекс още през септември.

Какви са целевите нужди, за да завърши Карин дом терапевтичния комплекс, както и различните възможности за дарения, можете да видите на страницата на организацията ТУК.

С построяването на новия специализиран център, Карин дом продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, основал организацията преди повече от 25 години. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Той успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа. През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна. Това поставя и началото на Карин дом, нейната мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение, на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна.

До сега Карин дом се помещава в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата. Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.

Какви са целевите нужди, за да завърши Карин дом терапевтичния комплекс, както и различните възможности за дарения, можете да видите на страницата на организацията ТУК.

Въпреки подкрепата, която Карин дом има, средствата няма да стигнат за финализиране и закупуване на специализирано оборудване и обзавеждане за новия терапевтичен и обучителен център. Ако искате да подкрепите Карин дом, можете да направите дарение за закупуване на необходимото обзавеждане и довършителни дейности.

Благодарим на фотографа на събитието: Гергана Енчева

Срещата се реализира по проект: „Дарителството като инструмент за подкрепа на значими каузи и изграждане на активно гражданско общество“, финансиран от Сдружение „Платформа АГОРА“.
Подкрепата за Фондация Карин дом е осигурена по програма „Развитието на дарителството на местно ниво“ от  Сдружение „Платформа Агора“ и Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Фондация Карин дом и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ и нейните партньори.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни