За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Коя е Мария Монтесори?

19 ноември 2015

Когато питали Монтесори, какво е това метод на Монтесори тя отговаряла: „Метод, основан на свободния избор на детето в подготвена среда”.

Д-р Мария Монтесори (1870-1952г) е доктор по медицина, учен, психолог, антрополог, оригинален и брилянтен педагог, хуманист и философ. Номинирана е три пъти за Нобелова награда за мир през 1949г. , 1951г. , 1952г. Мария Монтесори е и първата дипломирана лекарка в Италия. След получаване на докторат по медицина Монтесори започва да чете свободни лекции по педагогическа антропология в Римския университет и в Центъра по педагогика, създаден от нея в Перуджа.

Монтесори училище

Мария Монтесори е известно име в областта на педагогиката. Тя създава възпитателен метод, основаващ се главно върху развиването на усещанията.

Нейните педагогическите занимания са буквално революционни идеи за времето си и качествено променят представата за възпитанието на децата до момента.

В книгата „Моят метод. Начално обучение” Мария Монтесори описва съвсем различно училище като при обучението се използват триизмерни материали и снимки. Тя предлага метод за подготовка на свободна личност, отговорна за своя живот и съдба, начини за поддържане на самостоятелност в получаваните знания. Нейната „сензорна методика“ подтиква децата към действие – да докоснеш, да вдигнеш, да разгледаш.

Монтесори стая в Карин домНачалното училище на Монтесори прилича на фантастичен детски театър със своите специални декори, където най-главния и мъдър зрител е само един – учителя. А децата – това са многото актьори всеки играещ своята никога неповтаряща се роля на израстващ човек.

По-известни нейни книги са „Тайната на детството”, „Детето в семейството”, „Дом на детето”, „Попиващ ум” и др.

Снимки: Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни