За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Карин дом ще отбележи Световния ден на недоносеността с безплатни консултации на родители

16 ноември 2017

Кaрин дом ще отбележи Световния ден на недоносеността – 17 ноември, като даде възможност на родители на недоносени деца от 0-36 месеца да се консултират със специалисти и да попълнят възрастов въпросник за развитието на своето дете.

Специалистите на Карин дом към програма „Ранна интервенция“: Светла Ангелова (логопед), Владислава Дончева (физиотерапевт), Елена Тодорова (детски психолог), Светла Лазарова (логопед), Марина Пейчева (социален консултант) – ще изнесат презентации, свързани с ранното детско развитие при деца с недоносеност; ползите от насърчаване на ранния контакт между майката и бебето; достъпни услуги за деца в най-ранна възраст. Участие ще вземат още: Симонета Попова – консултант по кърмене към НАПК и Яна Тодорова – консултант по бебеносене и медицинска сестра. Партньор на инициативата е Фондация „Нашите недоносени деца“.

Родителите могат да се включат в срещата на:
17-ти ноември (Петък)
от 10:30 до 12:30ч.
Детски кът „Варненче” (в Спортна зала)
Вход свободен

Карин дом предлага безплатно проследяване на развитието на недоносените деца от 0 до 36 месеца. След обаждане на тел: 052 302 518 екип от специалисти посещава детето в дома. Повече за програма „Ранна интервенция“ на Карин дом можете да научите на www.karindom.org.

Вижте и писмото, което получихме от  майка на две недоносени бебета по повод утрешния ден и какво тя сподели за нашите специалисти и  навременната подкрепа, която са й оказали.

Аз съм майка на две недоносени деца. Казвам се Нермин Ибрям. Искам да споделя мислите и чувствата си в този специален ден.
Преди 12 години родих първата си дъщеря Диляра. Бях млада, неопитна и забелязах проблема на детето си доста късно. Тогава тръгнаха и мъките по болниците. Ежемесечно бяхме в София на рехабилитация и се борихме физически, психически и финансово да преодолеем стреса, с който се сблъсквахме. Обществото ни не е достигнало все още такова ниво на развитие, че да приеме наравно децата със специални потребности.
Когато голямата ми дъщеря стана на 6 години се преместихме да живеем във Варна. Тогава разбрах и за Карин дом. Благодаря на Господ, че ги срещнах! Започнах да ползвам услугите им. Оттам получих и първите безплатни подходящи обувки на детето си.
С много грижи, любов, търпение и всеотдайност постигнахме добри резултати. Сега дъщеря ми е едно самостоятелно пораснало момиче, което ни радва с успехите си в училище.
Родих и втората си дъщеря, малката Емира, която скоро ще направи 1 година. Тя също е недоносена. Чувствах, че вече нямам психическа сила, повторно да изживея същото. Но вече знаех за Карин дом, за разнообразните услуги, които предлагат, за специалистите, с които разполагат. Още на втория месец се свързах с тях, за да ползвам единствената в България, безплатна и уникална услуга Ранна интервенция. Веднага се отзоваха. Осигуриха ми физическо, психическо, финансово спокойствие, увереност и сигурност.
Много съм благодарна на консултанта Владислава Дончева, която ежемесечно по 2 пъти посещава малката Емира, дава насоки и насърчава нейното развитие. Наблюдава я, изисква от мен. Заедно планираме дейностите, които отговарят на нейните нужди. За сега тя се развива чудесно и сме много щастливи.
Нека всички родители, които усетят притеснения в развитието на своите бебета и малки деца, да се свържат с Карин дом. Призовавам всички хора и организации с финансови възможности, да подпомогнат и подкрепят Карин дом, за да може децата ни да получават адекватни и качествени услуги, за да можем родителите да получаваме професионални консултации в отглеждането и развитието на децата ни. По този начин ще се включат в една много благородна кауза!
Защото Карин дом наистина са „ Спасители на детството “ .

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно в световен мащаб. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%. ( данни от 2009 г.). Излизайки от болницата, недоносените бебета продължават да имат нужда от повече помощ и консултации в сравнение с връстниците си. Необходимо е и проследяването на тяхното развитие от различни специалисти поне до 1.5 – 3-годишна възраст според световните стандарти.

Снимка: www.pixabay.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни