За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Историята на Карин дом – 24 години новаторство, успехи и промени

1 юни 2020

Скъпи приятели,

много скоро Карин дом ще отбележи своя 24-ти рожден ден. За първа година няма да ви поканим на тържество в прекрасната градина с поздрави и програма на децата и няма да се почерпим с торта. Но за сметка на това сме решили да ви разкажем за Карин дом от неговото създаване, за новите идеи, за сбъднатите мечти, за хората, които въведоха най-новите постижения в терапията на деца със специални потребности в България, за пътя, който изминахме заедно с родители, специалисти, доброволци, дарители и приятели, без които нямаше да има Карин дом. Освен всичко това сме ви приготвили и една мнооого вълнуваща изненада.

Историята ни започва от 1994г – година на промени, икономическа криза, криза на ценности и липса на политики за децата и хората с увреждане у нас.

Някои си спомнят, а други не, но тогава все още децата със специални потребности бяха отглеждани предимно в домове за изоставени деца, без адекватна терапия и шансове за развитие. Родителите, осмелили се да отглеждат децата си у дома, са изправени пред липсата на подкрепа и обучени специалисти.

Карин дом е една от първите НПО в България,която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и срещу класифицирането на тези деца като деца инвалиди или като ,,болни“ и ,,необучаеми“. Карин дом е организация, която има нов подход към децата със специални нужди и техните семейства.

Тогава съществува стигмата, че тези деца не могат да се обучават и тяхното място е в институциите или в дневните центрове, където трябва да ,,се лекуват“, а не в семействата си, в детските градини и училищата. Преодоляването на тази стигма е много сложен, труден и продължителен процес, който за съжаление продължава и до днес.

В тази ситуация през 1994г. дипломатът Иван Станчов основава Фондация Карин дом, а на 22-ри юни 1996г. тържествено е открит „Център за деца със специални нужди Карин дом“от президента Желю Желев. Карин дом  започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено.

Иван Станчов се завръща в България след политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. за пръв път след 47 години. През 1991г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906г.) и министър-председател на България (1907г.). Повече за семейство Станчови, можете да прочетете в книгата „Дипломат и градинар“, която Карин дом издаде.

Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа.

На 22-ри юни 1996г. Карин дом е тържествено открит от президента Желю Желев, а за изпълнителен директор е поканен Иван Пенев.

Иван Станчов събира малък екип от специалисти и кани професионалисти от Англия, които да обучат българските си колеги на най-съвременните световно признати терапевтични методи. Иван Станчов привлича дарители и съмишленици, които да подкрепят каузата и много скоро в Карин дом започват първите терапевтични програми за деца и подкрепа на родителите.

1994 до 1996 преди старта на центъра в частната вила на Станчов е създадена и първата в България игротека за деца със специални потребност и техните семейства. Дарители предоставят играчки и материали, които родителите взимат у дома и после връщат. Децата имат възможност  да поиграят заедно, насочвани от специалисти, а родителите да споделят и общуват в неформални групи. През 1997г. децата постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.

Веднага след откриването на Карин дом към екипа се присъединява Вивиан Уилямс, физиотерапевт, Бобат терапевт от Великобритания – човек с голямо сърце и златни ръце, свързана с България, Варна, децата, родителите и с екипа още от лятото на 1994г.  Тя заема специално място в историята на Карин дом, обучавана е от създателите на Бобат терапията д-р Карел Бобат и Берта Бобат, физиотерапевт. Концепцията Бобат е една от най- използваните концепции в световен мащаб в рехабилитацията ДЦП и други сходни неврологични дисфункции, както при при деца, така и при възрастни.

Вивиан Уилямс започва въвеждане на метода Бобат за терапия и рехабилитация на деца със сериозни двигателни проблеми в Карин дом. На първият световен конгрес по проблемите на терапевтичния метод „Бобат“ в Любляна, Вивиан представя Карин дом с новаторски идеи и подход към децата със специални нужди и техните семейства.

Така първата стъпка е направена, една мечта е започнала да се превръща в реалност, както и вярата че животът на много деца и семейства ще може да се промени. 

В продължение на 24 години Карин дом е подал ръка на хиляди деца и семейства и се е стремил всяко дете да има своето щастливо детство, да заеме своето заслужено място в обществото!

Благодарим на всички за общите усилия, мечти и доверието в нашата работа вече 24 години!

Следете и останалите ни разкази от сайта и фейсбук страницата на Карин дом!

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни