За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

ЛАГЕР ЗА ИНОВАЦИИ ГАБРОВО – ОКТОМВРИ 2018

8 октомври 2018

Можем ли да решим ефективно и устойчиво значим обществен проблем чрез СОЦИАЛНА ИНОВАЦИЯ? На този въпрос потърси отговор Gabrovo Innovation Camp 2018, който се проведе от 4 до 6 октомври в Габрово. Събитието беше организирано от Областен информационен център – Габрово и Община Габрово, а за място на срещата бе избран Дома на хумора и сатирата, за да провокира участниците към нестандартност и смели идеи.

В инициативата се включиха над 100 участници, които обмисляха и предлагаха решения в 6 отделни предизвикателства, обособени в работни групи и водени от ментори от страната и чужбина.

„Бизнес и социални иновации“, в който участваха ученици, студенти, университетски преподаватели, представители на Община Габрово, неправителствени организации в различни области, както представител на Карин дом – Венета Милева (специалист маркетинг и комуникации ),  създадоха проект – концепция за игра и фестивал, който да подпомогне комуникацията между най-различни групи участници на пазара на труда и да доведе до по-висока заетост и ефективност. Проектът целеше да обхване хората от уязвими групи, родители на деца със специални потребности, студенти и пенсионери, които искат да участват на пазара на труда на гъвкаво работно време. Концепцията на екипа беше да се създаде и интерактивно пространство за по-бърз и лесен достъп до специализирано обучение и квалификация на търсещите заетост, която да отговори на съвременните нужди на бизнеса и повиши качеството на живот на хората.

Групата „Сребърна икономика“ излезе с идеята за платформа „Сребърно Габрово“ и сребърен телефон, които да подпомогнат развитието на хората след пенсионирането им и да не ги изключват от социалния живот и пазара на труда. Според данните им, 39 000 са заетите хора в момента в област Габрово, като след десет години 16 400 души ще излязат от икономиката, докато в нея ще се влее едва половината от това число.

Групата „Зелени иновации“ излезе с цели три продукта – арт бутилка за минерална вода за многократна употреба, която да намали пластмасата в ежедневието ни и едновременно с това, с използването й, човек да получава различни бонуси, като намаления за билети за културни събития; система за градски транспорт, включващ екологични малки електробуси, които да работят денонощно, и умна кофа.

„Образование на бъдещето“ се обединиха около фокусирането и изваждането на индивидуалните способности и таланти на всяко дете, чрез ментори – професионалисти в различни области PRO100!

„Младите хора в социалните иновации“ представиха ателие за идеи с два проекта с училище за Капоейра и ММО – Мини Младежка Община с платформа за предизвикателства.

„Градски брандинг и градска среда“ показаха интересни асоциации, силни и слаби страни и насоки за бъдещата работа по градския брандинг на Габрово. Весел зелен град, в който чуваш реката и камбаните и мирише на гора, с най-разпознаваеми личности Кристо и Криско. Това показа анкетата на групата, която целеше да покаже първите асоциации на хората за Габрово. Думите, които го описват, пък са амбиция, изобретателност, креативност, природен, традиция, предприемчивост.

Събитието бе открито от кмета на града Таня Христова и Деница Сачева – заместник-министър на Образованието и Науката. Специален гост беше Марку Маркула, първи вицепрезидент на Европейския комитет на регионите.

 

Снимки: Община Габрово

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни