За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Фотографска изложба на Карин дом разказа с 25 фотографии 25 годишна история в резиденцията на британския посланик в София

13 май 2022

Дарителското събитие се организира на 11 май с любезното домакинството на посланик Роб Диксън в подкрепа на новия терапевтичен център, който Карин дом строи във Варна. Включиха се настоящи и бъдещи партньори на организацията, представители на бизнеса, неправителствения сектор, дипломати, официални лица, приятели и медии. Споделихме за своята работа, за успехите на децата със специални потребности и техните семейства. Гостите бяха впечатлени от новия терапевтичен комплекс и неговите специфични функции, от архитектурните решения в самата сграда за повече светлина, пространства и изграденият басейн за хидротерапия. Събитието беше послание за доброто и за хората, които помагат то да се случва, а призивът беше да бъдат подпомогнати усилията на Карин дом да обзаведе и оборудва сградата. Планираното откриване на комплекса е септември 2022г.

Фотографиите са с професионално качество, рамкирани, размер 50/70см., можете да разгледате в галерията и да поръчате като ни пишете на имейл: marketing@karindom.org с адрес за доставка и направите дарение в полза на Фондация „Карин дом“.

Дарение в полза на Карин дом можете да направите от страницата на проекта за нова сграда ТУК  или от страницата ни ТУК

Разгледайте изложбата! Благодарим на фотографите: Гергана Енчева, Яна Пенева, Звезди Патаре, Нина Локмаджиева и Реджеб Шабанов, както и архивни кадри, заснети по време на терапия, тържества и събития в Карин дом. Благодарим и на децата, взели участие в тези фотосесии!

Благодарим на нашите приятели: Стела Костова (консултант на изложбата) и Силвия Митова (Knowbox Agency)!

25 години история

Детски усмивки в Карин дом

Събития, тържества и екип

Нов терапевтичен комплекс на Карин дом 

Карин дом разказа в 25 фотографии своята 25 годишна история през погледа на деца, родители и специалисти.

Фотографската изложба „25 години посланици на доброто“ откриха британският посланик Н. Пр. Роб Диксън и изпълнителният директор на Карин дом – Борислава Черкезова. Координаторът на проекта за строителство на новия комплекс Веселина Василева разказа за предизвикателството да се строи в такъв мащаб модерен терапевтичен комплекс от една гражданска организация в България. Водещ на събитието беше чаровният Игор Дамянов. В събитието се включи Даниел Пенев – журналист и автор на книгата „Първите 25 години на Карин дом“.

С видео поздрав се включиха деца, които посещават Карин дом, които развълнуваха гостите със свое музикално изпълнение заедно със своите терапевти.

 

Гостите посрещнахме на чаша вино от най-висок клас, предоставено от реномираната винарска изба Шато Бошнаков, което ни пренесе до брега на Варненското езеро, където семейната изба отглежда своите лозя. За кетъринга се доверихме на “Светът на Мария”. За гостите свириха: Бояна Желязкова (момичето с цигулката) и Асен Маринов (китара).

Събитието се реализира с подкрепата на Сдружение “Платформа Агора” и Фондация “Америка за България” и цели да фокусира вниманието към дарителството като култура, начин на живот и ценен инструмент за подкрепа на значимите каузи.

Фотограф на събитието: Марина Банделюк

За Карин дом

Основана от българския дипломат и филантроп Иван Станчов, Карин дом е една от първите граждански организации в България. Стартира работата си през далечната 1996г., в наследствената вила на семейство Станчови „Три кладенци“ в Морската градина на Варна и носи името на първата братовчедка на своя основател – Карин, родена с церебрална парализа. Карин е една вдъхновяваща личност със силен дух и състрадателна към всеки в нужда. Портретът на Карин също е част от тази изложба, както и куклата със специални потребности, която носи нейното име. 

С построяването на новия специализиран център, организацията продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, който основава Карин дом преди 25 години. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа. През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.

Това поставя и началото на Карин дом, нейната мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна. До момента организацията се помещава в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата. Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.

Карин дом е и една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа и която има нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. За първи път специалистите на Карин дом въвеждат в България термина „деца със специални нужди“, а в прекрасната градина е изградена и първата специализирана детска площадка у нас. Всяка година екипът подкрепя стотици деца, семейства и специалисти от цялата страна. Сега Карин дом си поставя една изключително важна цел –  обзавеждането на новия терапевтичен комплекс, чието строителство финализира съвсем наскоро във Варна.

Изцяло предвиден и оборудван за прилагане на съвременни методи за терапия на деца, новият център ще бъде гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет. Карин дом разчита изключително на доброволци и дарители не само във Варна, но и в цялата страна и чужбина.

Дарение в полза на Карин дом можете да направите от страницата на проекта за нова сграда ТУК  или от страницата ни ТУК

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни