За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Безплатни консултации за деца с Даун Синдром на възраст до 7г.

9 март 2021

Скъпи родители,
през месец Март стартираме записванията за еднократни консултации за деца с Даун Синдром на възраст до 7г. Консултациите са безплатни и ще се проведат онлайн от специалисти на Карин дом от Център „Ранна интервенция“ ( за деца от 0 до 3г. ) и от Център за Социална Рехабилитация и Интеграция ( за децата от 3 до 7г. ).

Инициативата на Карин дом се провежда по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун, който отбелязваме всяка година на 21-ви март. Консултациите имат за цел да подпомогнат развитието на децата и да подкрепят родителите. За да се включите в безплатните консултации е необходимо да попълнете формуляра и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения. Консултациите се финансирани по проект на Карин дом от Фондация Медикор, Лихтенщайн по проект на Карин дом: Допълнителна подкрепа за деца със специални потребности и техните семейства в Карин дом.

Попълнете формуляра ТУК! За допълнителна информация можете да се свържете с нас на тел: 0878 302 518.

Записванията ще се проведат до 31-ви Март 2021 или до запълване на местата. 

Местата са ограничени и при запълването им ще спрем записванията!

Консултациите ще се проведат в рамките на до 2 месеца след приключване на записванията и изцяло онлайн. Специалистите, които ще се включат в консултациите са: рехабилитатор, ерготерапевт, логопед, психолог, социален работник, специалист по кърмене.

Ето и какво споделят нашите специалисти от опита си в терапията на децата със Синдром на Даун:

Елена Тодорова, психолог и консултант по ранно детско развитие към Център „Ранна интервенция“ на Карин дом, с интереси в областта на ранната интервенция в първите години от живота на децата с нарушена комуникация:

Не напразно наричаме тези деца „слънчеви“. Те са усмихнати и любвеобилни, силно се привързват към близките си и имат подчертана потребност да дават и приемат любов. Изключително важно е децата да бъдат отглеждани в домашната си среда и да бъдат подкрепяни от своите близки. Само тогава, те могат да развият заложбите и уменията си. Те са деца като всички останали и имат интереси също като своите връстници. Но особено много обичат да се включват в дейности с приложен характер /арт/- рисуване, моделиране, пеене, музика. С радост се включват в общи игри с връстниците си. Децата с Даун синдром добре запомнят и работят с визуално поднесена информация. На тях им е нужно време от 2-3 секунди в повече, при обработката на слуховата информация. Постигат обучителни резултати, когато се прилага индивидуален подход, базиран на силните им страни. Могат да водят независим живот и да овладеят професионални умения, свързани с интересите им.“

Владислава Дончева, рехабилитатор и ерготерапевт, консултант по ранно детско развитие към Център „Ранна интервенция“ на Карин дом, поема случаите на най-малките деца и бебета, както и с деца с различни синдроми и състояния, засягащи ранното детско развитие:

„Поради особености, характерни за Синдрома на Даун (хипотония – нисък мускулен тонус, халтави стави), е възможно бебета с този синдром да изпитат затруднения или забавяне в усвояването на определени движения. Ранната намеса от физиотерапевт, който да подкрепя децата със Синдром на Даун и семействата в заучаването на първите двигателни умения, е от изключително значение. Рехабилитацията на деца със Синдром на Даун включва дейности и упражнения, които помагат за изграждането на двигателни умения, повишаване на мускулната сила, подобряване на баланса и стойката. Макар и понякога по-късно от връстниците си, с подходящи индивидуални за всяко дете и семейство цели (рехабилитация), децата със Синдром на Даун усвояват успешно всички необходими двигателни умения.“

Светла Ангелова, логопед, специален педагог и консултант по ранно детско развитие към Център „Ранна интервенция“ на Карин дом, с дългогодишен опит в работата с деца с обучителни трудности:

„За да се развие потенциала на детето със Синдром на Даун, са необходими следните стъпки: Ранната интервенция; използване на знакова система за общуване; ранно четене; интегриране в масова детска градина, училище. Колкото по-рано детето се научи да чете, толкова по- лесно ще привикне с усвояване на учебния материал в училище. Не учим детето да чете бързо, а да усвои повече езикови умения и компетенции. На по-късен етап децата с Даун Синдром четат за удоволствие. В началният етап се използват повече визуални подсказки, повече нагледност.“ 

 

Консултациите са финансирани по проект на Карин дом с Фондация Медикор, Лихтенщайн.

logo

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни