За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Да научим децата на добри обноски

15 януари 2016

Всеки родител е изпадал в неудобната ситуация, когато собственото му дете отказва да поздрави или пък отказва предложената почерпка с грубия израз „Аз мразя да ям това.“ Да научим децата си отрано да бъдат учтиви ще помогне много за бъдещето им формиране като зрели и уважителни личности.

На какви обноски да научим 3-6 годишните хлапета?

От опит знаем, че децата копират поведението на родителите си и колкото насоки и правила да им даваме, те просто правят това, което виждат. Много родители са се забавлявали разпознавайки своите модели на поведение, точно копирани от децата им. Защото децата се учат точно така – у дома, имитирайки поведението на близките си.

Възрастта между 3 и 6 години е подходяща да научите детето си:

  • Да има зрителен контакт, когато говори с други
  • Да поздравява с подходящи фрази като „здравей“, „добър ден“, „чао“, „довиждане“
  • Да казва „извинявай“, когато иска да прекъсне разговора на възрастните
  • Да си мие ръцете преди и след хранене
  • Да стои на стола по време на хранене
  • Да се храни с прибори, да се храни тихо без да мляска, да слага малки хапки, да казва „благодаря за обяда, вечерята“
  • Да казва „моля“ и „благодаря“

Използвайте всяка ситуация, за да практикувате с вашето дете добрите маниери. Наблюдавайте го дали прави нещата правилно. Всеки път, когато детето показва добрите си маниери го поощрявайте с похвала. На публични места, не му натяквайте /освен, ако не е нещо, което трябва да се спре незабавно/. Покажете му, че очаквате то да използва добрите обноски, които сте практикували вече у дома. Добрите навици могат да бъдат въвеждани постепенно, един по един. Така за детето по естествен начин ще ги усвоява. Например на възраст 3 години може да го научите да поздравява. На 4 години да си мие ръцете преди всяко хранене и да стои на стола по време на хранене и т.н.

Колко важно е за децата да имат зрителен контакт с възрастните?

Често по-срамежливите деца се чувстват некомфортно да гледат възрастните в очите. Но тъй като това е важно умение за социално общуване, родителите трябва да насърчават децата да имат зрителен контакт. Бъдете добър пример за вашите деца. Ето един много простичък, но ефективен начин как да научите децата да гледат другите в очите. Оставете всичко, което правите в момента и погледнете детето си в очите. Обяснете му какво правите и защо го правите. Отдайте цялото си внимание. Ако е нужно, застанете на колене или седнете на столче, за да имате зрителен контакт на едно ниво. Така децата ще могат да се фокусират върху Вас. Когато имате такъв контакт с детето и за него е по-лесно да чуе и възприеме какво му казвате. Опитвайте се, когато говорите с детето си, да му отделяте цялото си внимание – телефонът, компютърът и важните проекти могат да почакат.

Опитайте това и ще се уверите, че работи. Помнете, децата ви наблюдават.

По материали от www.themotherco.com и Карин дом


Снимка: pixabay.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни