За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Една идея с бърз ефект за промяна поведението на децата, които са склонни да се сбиват

13 януари 2016

Tехника на костенурката

Д-р Лорънс Шапиро е сред авангардните американски психолози, които популяризираха методиката за обучаване на децата в уменията на емоционалната интелигентност.

Според последните статистически изследвания коефициентът на интелигентност на съвременните деца е нараснал с над 20 точки в сравнение с началото на века, когато е бил оценен за пръв път. В същото време социалните и емоционалните умения на подрастващите натежават надолу. Достатъчно е да се споменат психичните проблеми, нарастването на насилието и употребата на наркотици.

Как можете да помогнете на децата си да се справят с предизвикателствата на съвременния живот? Необходимо е да възпитате у тях социални и емоционални умения, които се смятат за революция в детската психология.

Натрупващият се стрес на съвременния живот е отприщил лавина от депресии, тревоги и безсъние и други не толкова изявени проблеми като наднорменото тегло и рака.

Емоционалните и социалните умения ще ви помогнат да вземете инициативата при възпитанието на децата. Ако трескавият и забързан живот предизвик¬ва в децата ви раздразнителност и гняв, вие може да ги на¬учите да разпознават и да контролират тези чувства.

Ето и една идея с бърз ефект за промяна на поведението на децата, които са склонни да се сбиват с другите – „техника на костенурката“. Когато детето почувства желание да се бие, да си представи, че е костенурка, която се оттегля в черуп¬ката си, да държи ръцете отстрани до тялото, да събере кра¬ка и да наведе брадичката към гърдите, като бавно брои до десет и диша дълбоко при всяко число.

Тази техника е елементарна и забавна за децата, но тя е психологически трик. Докато ръцете на детето са прибрани от¬страни, то не може нито да удря, нито да рита. Докато брои до десет и диша дълбоко, той изпраща послания до мозъка да забави произвеждането на биохимични вещества, свързани с агресията (катеколамини), които биха увеличили възбудата и желанието да се бие. А навеждайки брадичката към гърди¬те, той прекъсва зрителния контакт с предполагаемия про¬тивник. След всичко това детето загубва желание да се бие (не-възможно е да се бие с някого, когото не вижда).

Лорънс Шапиро – “Как да възпитаваме дете с висок емоционален коефициент“


Снимка: roditel.bg

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни