За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Как най-лесно да научим детето да пише и чете според метода Монтесори

11 януари 2016

Знаете ли, че да научим детето да пише може да бъде също толкова лесно, колкото и да го научим да говори?

В училищата Монтесори се прилага фонетичния подход, при който децата първо се учат да разпознават буквите и техните звуци и след това се учат да изграждат по-дълги думи. Ето как може да приложете този метод у дома в 3 лесни стъпки.

Буквите в началото

Набавете всички букви от азбуката, като гласните и съгласните трябва да са в отделни цветове. Така децата по-лесно ще се научат да ги различават.
Когато детето започне да проявява интерес към буквите /обикновено това се случва към третата година/, представете му 2-3 букви наведнъж.

Стъпка 1: Покажете му как с пръст да премине през очертанията на буквата, все едно я изписва и едновременно с това произнасяйте звука ѝ ясно и отчетливо.

Стъпка 2: Насърчете детето да повтори показаното с изрази като: „Хайде сега ти“, „Покажи ми „Р“ и т.н. Важно при тази стъпка е да подсетите и подскажете на детето коя е буквата.

Стъпка 3: Посочете една от буквите и помолете детето да отговори коя е тя, без да му подсказвате.

Преминете към следващата група букви едва след като детето научи добре първата група букви и звукове.

Когато овладее цялата азбука, детето е готово да съставя кратки думи от по 3-4 букви. Ето едно упражнение, което ще Ви помогне да напреднете в четенето:

В малка кошничка сложете картинки на предмети с кратки имена. Нека детето да избере една картинка и да произнесе високо това какво е изобразено. След това да намери и покаже буквата на първия звук, после на втория и т.н. Накрая накарайте детето да прочете цялата дума.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: purvite7.bg

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни