За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Край на „битката” преди лягане между родители и деца

9 януари 2016

Край на „битката” преди лягане

Времето за лягане може да бъде приятно, но може и да се превърне в борба за надмощие между родители и деца. Съществуват различни причини, поради които детето да не иска да си ляга – иска да прави нещо, не е изморено, иска да остане с родителите си. Помислете какво се крие зад поведението му. Намерете начин детето донякъде да получи, каквото иска, но и да си легне.

Създайте ритуал на приготвяне за сън

Правете едно и също всяка вечер. Това създава у детето чувство за сигурност. Ритуалът трябва да има последователност, която да се спазва. Например: лакомство, баня, миене на зъби, приказка за лека нощ или гушкане и накрая пожелаване на лека нощ. Тези действия се извършват всяка вечер, за да се чувства детето сигурно.

Препоръчително е ритуалът да започне поне час преди времето за лягане. Трябва да поддържате спокойствие у дома, това не е моментът за занимания, които биха развълнували детето. Напомнете му какво следва поне двайсетина минути преди началото. Също така оставете на детето време да приключи заниманията си преди да започнете. Опитайте да избегнете сърденето и му дайте избор между неща, които смятате за подходящи за този час. Например: „Кой искаш да те сложи да спиш, мама или тати?”

Ако детето ви има проблеми със заспиването, опитайте с речеви насоки. Това е практика, която включва описването на нещо, което би било успокояващо или утешително, като се използват най-точните думи, за да бъде описано. Добавете тиха музика за фон, разкажете любима приказка, измислете някаква история. Например как двамата пътешествате върху летящо килимче, с вълшебна лодка и други.

Съществуват безброй начини. Можете да опитате и с припомняне на щастливи спомени. „Помниш ли, когато беше съвсем мъничък, как те носех на рамене?” Или комплимент – „Много си мил с другите, гордея се, че съм твоя майка.” Друг начин е да насърчите детето да ви разкаже за деня си, като му задавате подходящи въпроси: „Какво прави днес?”.

Винаги говорете разбираемо 

Щом ритуалът за лягане приключи, тихо излезте от стаята на детето. Ако по някое време поиска да стане, спрете го твърдо, но внимателно. „Ако станеш само, за да дойдеш да ме видиш, ще те върна в леглото. Освен ако наистина не е спешно.” Не допускайте спорове, но се дръжте добре, останете спокойни, мили и разбираеми. Много е важно детето да ви разбира, иначе ще нарушава правилото при всяка възможност. Не бъдете и прекалено проволинейни, понякога правилата трябва да се нарушават, особено ако ситуацията е по-особена или спешна.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: ladyzone.bg

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни