За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Десет неща, които всяко дете с аутизъм би искало да знаете – част II

4 ноември 2015

Част 1 на статията ще намерите тук: Десет неща, които всяко дете с аутизъм би искало да знаете – част I

Аутизмът е загадка дори и за тези, които прекарват живота си около него. Ако всички имаме най-просто разбиране за това какво е аутизъм, това ще помогне на децата с нарушения от аутистичния спектър да израснат продуктивни и независими зрели хора.

През последните няколко години в страната ни се работи усилено в посока интеграция на деца със специални нужди в общообразователни детски заведения. Все по-често в детските градини се интегрират и деца с нарушения от аутистичния спектър.

Представяме ви десет неща, които всяко дете с аутизъм би искало да знаете:

6. Тъй като езикът е толкова труден за детето с нарушение от аутистичения спектър, то се ориентира предимно визуално. По-добре е да покажете как да прави нещо, вместо да му обяснявате. И бъдете подготвени да му показвате много пъти. Многото последователни повторения му помагат да се научи. Нагледния график е много ценен за детето, за да се справи с ежедневните си задължения. Както вашият календар със задачи, той го освобождава от стреса да помни кое след кое следва, помага му за плавното преминаване между дейностите и да организира времето. Преди да може да чете има нужда от график, изработен от прости картинки или фотографии. Когато порасне графикът може да бъде съставен от комбинация от думи и картинки, а по късно дори само от думи.

7. За щастие през 1994г. е разработена система за общуване чрез картинки – методът се нарича ПЕКС (Picture Exchange Communication System – PECS) и е създаден от Анди Бонди- клиничен психолог и Лори Фрост – логопед и езиков терапевт. PECS започва с единични картинки, но бързо преминава в конструиране на изречения и насърчава комуникацията в социален контекст. Използват се картинки вместо думи, за да се подпомогнат на т.нар. „невербални“ деца да общуват с околните. PECS е разработена специално за деца с аутизъм, при които има значително забавяне на говорното развитие. Същността на системата се състои в това детето да даде картинка, в замяна на мотивиращ предмет. Например: храна, играчки или любимо занимание.

8. Фокусирайте се и надграждайте върху това което детето може, вместо върху това, което не може. Потърсете неговите силни страни и ще ги намерите. Има повече от един “правилен” начин за извършването на повечето неща. Може да изглежда, че не иска да играе с другите деца на площадката, но понякога то просто не знае как да започне разговор или да влезе в играта. Ако можете да насърчите другите деца да го поканят да ритат заедно топка може да бъде щастливо да се включи. Детето с нарушение от аутистичния спектър се справя най-добре в структурирани игри, които имат ясно начало и край. То не знае как да разчита мимиките, езика на тялото или емоциите на другите.

9. Опитайте се да разберете какво отключва кризите. Избухванията, тръшканията или както и да ги наречете са много по-страшни за детето отколкото за околните. Те се появяват, защото едно или повече от сетивата му се претоварват. Ако можете да установите защо се появяват тези кризи те могат да бъдат предотвратени. Не забравяйте, че всяко поведение е форма на комуникация. То ви казва, когато думите не могат, как възприема нещо, което се е случило в околна среда.

10. И за край не забравяйте три думи: Търпение, Търпение, Търпение. Опитайте се да гледате на аутизма по скоро като на друга способност. Подминете недостатъците, които забелязвате и вижте дарбите, с които аутизма надарява. Може да е вярно, че има проблеми с очния контакт или воденето на разговори, но обърнете внимание на това, че децата с аутизъм не лъжат, не мамят в игрите, не клюкарят досадно на съучениците си и не съдят другите.

Източници: Ellen Notbohm – ellennotbohm.com; Фондация Карин дом

Снимка: edinburgers.co.uk

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни