За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Нашите „големи“ помощници Или как да включим децата в домакинската работа според метода Монтесори

17 декември 2015

От много малки, децата имат естественото желание да ви следват навсякъде из дома. Също така често имат желание да помагат, за да се почувстват полезни и „големи“.

Гледайте на домакинската работа като обикновена за децата дейност, в която могат спокойно да участват от малки. Вашето дете ще придобие чувство на гордост, като „пази“ къщата или помага в градината. Това не бива да се възпитава като задължение, а като дейност, която подпомага придобиването на умения с цел по-добро справяне с всекидневния живот.

Ясно е, че децата не умеят всичко, което ние умеем и често ни се струва, че е по-просто и бързо ние да свършим всичко. Но ако отделите време да подготвите средата и търпеливо да обясните на детето си какво да прави, по този начин му позволявате да действа и да придобива желание за работа.

Подходящ подход

Започнете като набавите материалите, нужни на детето, за да ви помага. Ще му трябва малка метла, стирка, малка кофа, малка лопата, парцал и други неща, които сметнете, че може да използва. Не забравяйте, че на децата трябва да им се напомня какво и как да го правят.

Първи стъпки към чистотата

Детето не може веднага да прецени само кога и колко трябва да се чисти. И все пак, с времето, нервната система узрява и започва да се заражда желанието за независимост. Всяко дете има индивидуален ритъм на развитие и ние нищо не можем да направим, за да ускорим този процес. Най-доброто решение е да чакате търпеливо. Но, както в много други области, върху които трябва да се съсредоточим, можем да подготвим средата и да подкрепим детето си.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: carnivalkids.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни