За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Наблюдавайте детето си! … Или на какво да обърнем внимание според метода Монтесори

10 декември 2015

Мария Монтесори е смятала, че е по-добре това да става под формата на правене на компания.

Повечето родители смятат, че има нужда да наблюдават децата си, да ги насочват. Но пък Мария Монтесори е смятала, че може би е по-добре това да става под формата на правене на компания.

Колко време отделяте на това да наблюдавате детето си? Или по-скоро хвърляте по едно око от време на време, докато вършите нещо друго? Съсредоточете се върху детето докато то прави нещо. За да можете да приложите метода Монтесори, не ви трябва нищо повече от това да гледате и да си водите дневник на детските дейности. Децата могат да ни научат на много неща, що се отнася до собствените им нужди и интереси. Достатъчно е просто да отделите време и внимание.

Как да наблюдаваме

Започнете да си водите дневник. Всеки ден отделяйте по-малко време, за да наблюдавате какво прави вашето дете – как играе, как се занимава и с какво. От време на време си записвайте, как протича действието, дали детето позволява да му се дадат идеи, насоки, как реагира в даден момент. Тълкувайте значението на детското поведение. Когато забележите, че нещо много вълнува детето, измислете други неща, с които да провокирате любопитството му.

Какво да наблюдавате

Единственото нещо, за което можете да сте сигурни, когато става дума за деца е, че ден след ден, детето ще утвърждава предпочитанията си, ще проявява любопитство и ще придобива умения, по напълно непредсказуеми начини. Всеки път, когато го наблюдавате, опитайте да се абстрахирате от миналите преживявания и се съсредоточете върху настоящият момент.

Когато детето играе, отбележете какви игри предпочита? Как използва играчките? Предпочита ли да играе с други деца или само? Има ли си навици на игра? Как се държи у дома, спокойно ли е? Има ли си любимо място у дома? Кое изглежда, че го привлича към това място?

Когато хапва, какво обича? Може ли да пие без да разлива, да си служи правилно с вилица, нож и лъжица, като координира очите и ръцете? Как се държи по време на хранене? Обича ли да говори за деня си?

Когато наблюдавате, помислете дали и в кои моменти трябва да вземете участие. Вашата цел е да научите нещо, чрез това наблюдение, а не да се намесвате и да наставлявате.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: pixabay.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни