За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Интервю с Кати Хислоп- специалист по ранно детско развитие от САЩ, част II

19 юли 2016

Кати Хислоп е консултант Ранна интервенция към Университета на Орегон, в Юджийн, САЩ, един изключителен специалист в работата с деца от аутистичния спектър и техните семейства. 

Как могат родителите да проследяват развитието на детето си в ежедневието?

Мисля че всеки родител се притеснява за развитието на своето дете в даден момент. Ако сте загрижен, че детето ви не развива необходимите умения, вие трябва да намерите начини да практикувате и учите. Открих, че най-добрият начин за това е да се търсят естествени възможности от ежедневието. Ако сте притеснени, че детето ви наистина не умее да комуникира добре с вас, потърсете възможности да упражнявате тези умения функционално. Например, ако детето идва в кухнята и чака вие да го забележите, защото е гладно, вижте как ще реагира, ако се приближите и изчакате то да ви обърне внимание (да фокусира погледа си върху вас). Това ще помогне на детето ви да разбере, че е необходимо да комуникира по някакъв начин с вас, а не да чака да отгатнете какво то иска! Ако вашето дете има забавяне по отношение на говора, предлагам ви да експериментирате като казвате една единствена дума, свързана с предмета на неговото желание (например “вода“). По този начин вие му показвате, коя е ключовата дума в този конкретен диалог. С други думи, ако детето все още не говори,  придържайте се към използването на една дума, вместо цели изречения. Опитайте се да не задавате много въпроси, защото това кара децата да се „изключат“ или да не могат да отговорят. Възрастните често използват твърде богат речник, когато говорят на децата си или дават напътствия и много често мозъкът на малките деца се затруднява да обработи толкова много информация.Ето защо понякога децата не казват нищо. Ако въпреки вашите усилия да усвоите тези умения, детето ви не отговаря, потърсете помощ от специалист!

Кати, ти работиш от дълги години с деца от аутистичния спектър. Какво е най-важно да знаят родителите на децата и как най-успешно да се справят с това предизвикателство?

Ако забележите обезпокоителните признаци на аутизма при детето си- потърсете помощ незабавно! Не чакайте надявайки се, че детето ще „израсте“ проблема. Най-добрите резултати за децата от аутистичния спектър се получават, когато родителите от рано се научат да разбират и обучават детето си. /Колкото по-рано родителите се научат да разбират децата си и да ги обучават правилно, толкова по-добри резултати се получават./Не е необходимо да изчаквате, докато получите медицинска диагноза. Има много ефективни стратегии, с които да обучим децата от аутистичния спектър – това са методите PECS, TEACCH и Social Thinking. Моята препоръка е да се фокусирате върху социалните умения и да практикувате първо „нещата от живота“ . Бъдете много внимателни, когато търсите информация относно терапии и идеи от интернет. Има много качествени интервенции, които се предлагат, но също така се дават препоръки, които не са точни. Също така имайте предвид, че това което работи при едно дете, може да не проработи при вашето, защото всички деца са различни.Когато терапия или програма обещава „излекуване“ или е скъпоструваща – аз съм скептично настроена. Още един съвет. Не започвайте твърде много програми и терапии наведнъж. Ще изтощите както себе си, така и детето. Знам , че родителите са нетърпеливи да открият правилния отговор, за да се справят със забавянето в развитието на детето, но обучението и развиването на умения отнема време, без значение дали детето има увреждане или не. Ако правите всичко наведнъж, няма да можете да разберете кое в действителност работи. Научете повече за аутизма, четете  и питайте вашия лекар за евентуалните рискове (като терапия с витамини, терапия в барокамера), слушайте съвети, но вземайте решения, базирани на това което чувствате, че е най-подходящо за вас и вашето дете.

 

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни