За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Интервю с Кати Хислоп- специалист по ранно детско развитие от САЩ, част I

18 юли 2016

Кати Хислоп е консултант Ранна интервенция към Университета на Орегон, в Юджийн, САЩ, един изключителен специалист в работата с деца с аутизъм и техните семейства. Кати проведе обучение за специалисти и родители на тема: „Добри практики за работа с деца от аутистичния спектър и техните семейства“, вътрешни квалификации на екипа на Карин дом, присъства на сесии, сподели идеи, които да изпробваме в практиката, супервизира терапевтичната ни работа.

Благодарим на Кати, която беше много отзивчива и сподели с българските родители някои ценни съвети за ранното детско развитие, за аутизма, предизвикателствата пред родителите и кога трябва да се потърси консултация със специалист. Вижте какво сподели Кати относно ранното детско развитие!

Кати, би ли описала най-важните знаци и сигнали, които родителите не бива да пропускат в развитието на своето дете?

Да наблюдаваш как се развиват децата, как усвояват нови знания и умения е невероятно.Различните деца усвояват ключови умения в развитието си, като прохождане, проговаряне, в различна възраст и това се счита за „развитие в норма“. С други думи просто защото вашето дете все още не говори, а детето на ваш приятел, което е на същата възраст вече е проговорило, не означава, че има проблем. Обаче, ако вашето дете продължава да „пропуска“ важни етапи от развитието, тогава трябва да обърнете внимание. Важни социални умения като търсене с поглед и усмивка, когато ви види, бебето трябва да развие до 6-я месец; отвръщане с гласова комуникация до 9-тия месец, използване на жестове като посочване на нещо до 12 месечна възраст и изричането на основни думички до 16 месечна възраст, са примери на какво да обърнете внимание.

Трябва ли да се изчака определена възраст на детето, за да се обърнем към специалист? Колко скоро след като забележим обезпокоителни сигнали трябва да потърсим консултант по ранно детско развитие?

Много родители в моята програма ми споделят, че са имали притеснения дълго преди техният педиатър да им каже нещо. Като родител, ако забележите, че детето ви не изглежда да е привързано към вас, не откликва на вашите опити за контакт или му липсват умения типични за деца на неговата възраст, моля обърнете се към вашия педиатър! Кажете му, че искате да ви насочи към специалист по ранно детско развитие веднага.

Коя е най-подходящата детска възраст, когато да се консултираме със специалист?

Много добра идея е да правите скрининг на развитието на детето си на всеки 6 месеца, така ще можете да забележите евентуални забавяния в развитието веднага. Забавянията в развитието могат да се видят още от раждането, така че не чакайте, а потърсете помощ! Въпросникът за развитието на детето е нещо, което родителите могат да попълнят опирайки се на наблюдения на детето си, а също така могат да се допитат и до педиатъра. Много важно е тези въпросници да се попълват точно, защото от това ще зависи оценяването на уменията на детето. Колкото по-рано успеете да получите помощ, за да работите с детето си за наваксване на пропуснатите умения, толкова по-добре! (Бел.ред. В момента Карин дом адаптира такъв скрининг „Въпросници по възрасти и етапи“, който ще бъде въведен за ползване през 2017г. ).

 

Интервюто ни с Кати ще продължи с методите за проследяване развитието на детето и темата за аутизма.

 

 

 

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни