За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Карин дом организира дискусионен форум на тема ,,Ранна подкрепа и ранна детска интервенция за деца от 0-3 и техните родители“

16 юни 2022

Дискусионният форум на тема ,,Ранна подкрепа и ранна детска интервенция за деца от 0-3 и техните родители“ се проведе днес във Варна и целеше да представи ползите от ранната подкрепа, да насърчи политиките в подкрепа на младите родители на национално ниво.

В подкрепа на ранното детско развитие, Карин дом и Фондация Кахане реализираха проекта „Бебешка кутия“, вдъхновен от финландския модел, където всяко семейство на новородено получава най-важните неща за първите месеци.

Карин дом подготви 1000 комплекта, които получиха новородените бебета в болниците-партньори на кампанията: АГ-Варна, Окръжна болница и Майчин дом –Варна, при изписване от родилното отделение. BabyBox е безплатна и съдържанието всички кутии е: бебешки дрешки, одеяло, мека играчка, комплект козметика за бебето, памперси, дървено гребенче, дървена играчка, бебешки кърпички от памук, комплект „Карти с игри за бебета от 0 до 6 месеца“, създадени от специалистите на Карин дом, както и ваучер за една безплатна консултация с нашия екип.

Благодарим на всички партньори, благодарение, на които това се случи!

Целта на проекта е превенция и намаляване риска от социална изолация и бедност, както и подкрепа на семействата в тези първи най-важни месеци за детското развитие. Освен в трите родилни отделения във Варна, кутиите – подарък достигнаха и до семейства от Шумен, Хасково, Велико Търново и още няколко български града. Презентация за резултатите от проекта направи Женислава Сапунджиева – директор „Услуги за деца и семейства“ в Карин дом.

На срещата присъства изпълнителния директор на Карин дом – Борислава Черкезова, специалисти по ранно детско развитие от Център „Ранна интервенция“ на Карин дом, представители на Община Варна, дирекция Соц. дейности – Янислава Шопова; АГ Варна – Силвия Димова; отдел Закрила на детето – Мария Генова; д-р Маринова – педиатър, консултант по кърмене – Симонета Попова; медии.

 

Участниците във форума приветстваха възможността, която проектът предоставя до квалифицирана помощ чрез безплатния ваучер за консултация със специалисти по ранно детско развитие на Карин дом. 33 семейства са се възползвали от ваучера за консултация, част от които семейства с недоносени бебета. Освен това беше оценена ползата от включените продукти в кутията, както и достъпно представената информация за взаимодействието с детето чрез игри и занимания у дома.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни