За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

„Първите 25 години на Карин дом“- разказваме за мечтите, промените, успехите и новите цели с нова книга

24 март 2022

Скъпи приятели,

книгата „Първите 25 години на Карин дом“ вече е готова, за да разкаже на своите читатели за дълбоките промени, които се случват у нас през последните 25 години за децата със специални нужди. Разказват ги очевидци и активни участници в тези промени, които са се сблъскали със статуквото и догмите, отхвърлянето и изолацията на децата с диагноза и различни възможности у нас. Във времена, когато светът активно работи за приемането, включването и равните възможности на децата, в България все още деца, родени с увреждане се изоставят в домове далеч от очите на обществото.

Книгата с автор Даниел Пенев, можете да поръчате от сайта на Карин дом и от Дарпазар.

Благодарим на Фонд „Култура“ на Община Варна  за предоставената финансова подкрепа за печата на изданието!

Постъпленията са в подкрепа на Карин дом.

Какво е да работиш за промяната в сърцата, в мисленето, в живота на хората? Как се сбъдват стъпка по стъпка и най-смелите мечти? Как много хора могат да работят заедно и устремено, поемайки един след друг щафетата заедно със своите колеги, приятели, съмишленици? Как от мечтата на един човек – Иван Станчов, основател на Карин дом, прераства в общност, за която няма невъзможни мечти. А какво е да си родител и да ти бъде подадена ръка в най-тежкия момент? За всичко това разказват членове на екипа на Карин дом, родители, приятели и съмишленици.

А розите са част от нашата история, от прекрасната градина, която Иван Станчов много обичаше.

 

Историята ни започва от 1994г – година на промени, икономическа криза, криза на ценности и липса на политики за децата и хората с увреждане у нас. Някои си спомнят, а други не, но тогава все още децата със специални потребности бяха отглеждани предимно в домове за изоставени деца, без адекватна терапия и шансове за развитие. Родителите, осмелили се да отглеждат децата си у дома, са изправени пред липсата на подкрепа и обучени специалисти.

Карин дом е една от първите НПО в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и срещу класифицирането на тези деца като деца инвалиди или като ,,болни“ и ,,необучаеми“. Карин дом е и организация, която има нов подход към децата със специални нужди и техните семейства. Тогава съществува стигмата, че тези деца не могат да се обучават и тяхното място е в институциите или в дневните центрове, където трябва да ,,се лекуват“, а не в семействата си, в детските градини и училищата. Преодоляването на тази стигма е много сложен, труден и продължителен процес, който за съжаление продължава и до днес.

В тази ситуация през 1994г. дипломатът Иван Станчов основава Фондация Карин дом, а на 22-ри юни 1996г. тържествено е открит „Център за деца със специални нужди Карин дом“ от президента Желю Желев. Карин дом започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа.

През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.
Това поставя и началото на Карин дом, нейната мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение, на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна. Изцяло предвиден и оборудван за съвременни методи за работа, новият център ще бъде гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет.

За кого е тази книга?

За всеки човек, който вече е или ще стане родител в бъдеще, за социално ангажирани лидери, които възпитават отговорни и толерантни граждани, за бизнес лидери, които вярват, че каузите, свързани с децата, са възможно най-добрата инвестиция за благосъстоянието на всяка една общност и страна. Не на последно място, книгата е и за лидерите на екипи, които търсят иновативни и навременни решения за щастливо и пълноценно детство и родителство.

Кой ни помогна да споделим историята на Карин дом и извървения път на промяна?

За написването на тази книга ни помогна Даниел Пенев – журналист, преводач и редактор, автор на книгите „Хората, които променят България“ (2019), „От нас зависи“ (2020) и „Да тичаш към себе си“ (2021 – в съавторство с ултрамаратонеца Краси Георгиев). Поканихме Дани да ни помогне да съберем всички части от пъзела Карин дом и заедно да поднесем един вълнуващ разказ за нашите първи 25 години.

От Автора

Защо е важна книгата „Първите 25 години на „Карин дом“ и за кого е тя?

„Първите 25 години на „Карин дом“ е важна книга по две основни причини. От една страна, не са особено много неправителствените организации у нас, които могат да се похвалят с толкова дълга история и с толкова много постижения и нововъведения. „Карин дом“ е една от тези организации. От друга страна, както можете да се досетите предвид фокуса на журналистическите ми занимания до този момент, аз вярвам, че добрият пример е заразителен. Представен по увлекателен начин и на достъпен език, примерът на „Карин дом“ може да отключи и/или усили у хиляди наши сънародници нашия вроден инстинкт да помагаме на другите – с време, с пари, с други материални дарения, със знанията и уменията си.

„Първите 25 години на „Карин дом“ е насочена към широк кръг от читатели. Макар че тематиката засяга преди всичко социалната сфера, книгата в никакъв случай не е създадена единствено за работещите в тази сфера. Вместо това тя може да бъде от полза както на представителите на социални институции и граждански организации, опериращи на местно, регионални, национално и дори международно ниво, така и на педагози, психолози, специалисти с най-различен профил, които работят с деца и младежи, специалисти по управление на човешките ресурси и на ръководителите и служителите на компании, които активно търсят начини да подпомагат организации и инициативи в полза на обществото.

Какво могат да си вземат читателите от историята на „Карин дом“, представена в книгата?
Книгата е много практически ориентирана и представя гледните точки както на бивши и настоящи членове на екипа на „Карин дом“, така и на обучители, дарители и съмишленици на фондацията. Това означава, че читателите може да почерпят вдъхновение от работата на тези хора, да си „откраднат“ конкретни идеи, които да приложат на други места в страната, включително в различен контекст, да намерят потенциални съмишленици и партньори и да се запознаят в дълбочина с осъществените през последните 25 години промени в социалната сфера в България. Не на последно място по значение, историята на „Карин дом“ показва ясно, че всяка градивна промяна, колкото и мащабна да е тя, винаги се заражда като идея в главата на един човек, осмелил се да мечтае за един по-добър свят.

Даниел Пенев

Ако сме ви заинтригували, прочетете разказите от първо лице на специалисти, родители, дарители и приятели на Карин дом, включени в книгата! В нея ще откриете и много снимки от терапията в Карин дом, от събития и от обучения и от ежедневни моменти, изпълнени с усмивки и рози.

Още малко история.

Иван Станчов се завръща в България след политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. за пръв път след 47 години. През 1991г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906г.) и министър-председател на България (1907г.). (Повече за семейство Станчови, можете да прочетете в книгата „Дипломат и градинар“, която Карин дом издаде.).

От 1994 до 1996 преди старта на центъра в частната вила на Станчов е създадена и първата в България игротека за деца със специални потребност и техните семейства. Дарители предоставят играчки и материали, които родителите взимат у дома и после връщат. За първи път децата с уреждания имат възможност да поиграят заедно, насочвани от специалисти, а родителите да споделят и общуват в неформални групи. През 1997г. децата постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.

Иван Станчов събира малък екип от специалисти и кани професионалисти от Англия, които да обучат българските си колеги на най-съвременните световно признати терапевтични методи. Иван Станчов привлича дарители и съмишленици, които да подкрепят каузата и много скоро в Карин дом започват първите терапевтични програми за деца и подкрепа на родителите.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни