За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Дни на отворените врати

28 юли 2021

На 22 и 23 юли 2021г. в Карин дом се проведоха Дни на отворените врати по проект „Трансфер на практики за подобряване подкрепата за деца със специални нужди и техните семейства за приобщаващо образование“, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансов механизъм на ЕИП 2014-2021.

Поканихме представители на детски градини от Бургас, Айтос и Средец, с които провеждаме цикъл от онлайн обучения с цел подкрепа на приобщаващото образование. Обученията са част от инициатива на УНИЦЕФ за прилагане Европейската гаранция за детето чрез изграждане капацитета на специалистите в детските градини. През двата дни на отворени врати ни гостуваха общо 50 педагогически специалисти от 12 детски градини – директори, педагози, ресурсни учители, логопеди и психолози. Посетиха ни и регионалният координатор на УНИЦЕФ и представители на РЦПППО от област Бургас.

Срещата ни започна със запознаване, споделяне на очакванията и кратък разказ за пътя, който сме извървели в процеса на приобщаващо образование и партньорство с родители и детски градини. Разведохме колегите в слънчевия двор на Карин дом и им представихме нашата мултисензорна градина. В обедната почивка те имаха възможност да опитат от направените в нашата кухня банички, кекс и домашна лимонада. Следобед посрещнахме групата на нашите гости и зад вратите на Център Карин дом. Разходихме ги из стаите за индивидуална и групова терапия и им разказахме за организацията на работа и на средата, използваните дидактични материали, методи и подходи.

Представихме на колегите и концепцията за семейния ни магазин, като начин за включване на родителите и общността в дейността на Карин дом и показахме голяма част от артикулите, които са направени от обучителите в Карин дом, майките на деца, които посещават терапия в центъра, доброволци и приятели фотографи, дизайнери и артисти.

В обратните си връзки като най-ценно и полезно гостите определиха споделената практика, запознаването със средата, практическите насоки и примери и възможността за среща със специалистите и обмяна на опит. Бяха впечатлени от мултисензорната градина и от залата Монтесори. Очертаха и темите, които най-много ги вълнуват във връзка с приобщаващото образование. Като най-належаща тема се открои работата с родителите, както и практическата работа в средата.

Както гостите ни, така и ние сме удовлетворени от възможността за контакт на живо и чакаме следващата ни среща след началото на новата учебна година.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни