За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Великден заедно – предизвикателство на Карин дом

10 април 2020

Да се подготвим за празника „Великден“ заедно!

Въпреки сложната извънредна ситуация, в която се намираме, не бива да забравяме, че предстои светлия Християнски празник – Великден. Да, за разлика от други години ще бъде доста по-различен, но пак може да бъде споделен!

Ето нашето предложение – предизвикателство към вас родители! 

Направете кратко видео /до 3 мин./ или 3 снимки от подготовката за празника у дома, които да споделите с нас, като изпратите до 16-ти април на имейл: zatanasova@karindom.org. Видеата или снимките, които са с най-големи усмивки ще публикуваме на страницата на Карин дом! Великден е прекрасна християнска традиция, а приготовленията за празника могат да се превърнат в забавна дейност за цялото семейство.

Преди Великден

Може би се чудите, какво като родители да кажете на децата, така че да е достъпно, да разберат, че идва празник и то според възрастта и нивото на разбиране на децата? Можете да им кажете, че предстои празник на яйчицата, за това ги боядисваме, да имат „нови дрешки“ за празника или пък разкажете повече за традицията и вашето усещане за празника. Дали ще говорите за Христовото възкресение ще оставим на вас, сами да решите. За някои от децата може да е подходящо чуят или научат кратко стихче, песничка… Например „Чук, чук яйчице имаш ли си сърчице…..“

За да насочите вниманието на децата към предстоящия празник, можете да очертаете на празен бял лист контурите на голямо яйце и да го оцветите заедно с децата си – с моливи, пастели, маркери, с каквото разполагате у дома. Оказвайте на децата си такава подсказка, от каквато имат нужда, като насърчавате самостоятелността. По време на оцветяването можете да направите кратко клипче.

За да се обединим около идеята за „Заедност“ и „Споделеност“ е важно е клипчетата да имат единен сценарий, например:
1. родителят очертава голямо яйце – приблизително с размера на детската длан. Може да кажете на детето, че яйцето има овална форма.
2. родителят дава право на избор на детето – с какъв цвят искаш да оцветиш яйцето ? – Червено, синьо, жълто или зелено? И детето избира цвят, а родителят потвърждава – много добре, ти избра цвят „назовава цвета“ !
3. Детето оцветява….., при нужда му се оказва помощ.
4. Детето взема рисунката и придържайки я към гърдите си, с усмивка показва какво яйце е оцветило, при възможност назовава.

Така видеата или снимките ще си приличат. Не е сложно, а за децата ще е забавно.

Отделете време и дайте на децата възможност да се включат в боядисването на яйцата!

Скъпи родители, опитайте се да включите децата по време на боядисване на яйцата. Отделят време и дайте на децата да оцветят няколко яйца – толкова, колкото вие решите и с техниката, която сте предвидили за украса на яйцата тази година. При възможност, ако успеете да заснемете части от този процес и споделите видеата ще бъде забавно да обменим идеи и опит.

Отново можем да ви насочим към сценарий.

Например: Предварителна подготовка – 10 сварени яйца, купички с червена, жълта, синя боя, три празни купички, памук или салфетки, купичка пълна до половината със суров ориз, различни декорации и материали за нестандартни техники за оцветяване /по желание на родителите/. Ако се използват природни бои – сок от червено цвекло, коприва, сварени обелки от лук и др., тогава за наситеност на цветовете, яйцата е необходимо да постоят в боите по-дълго време.

1. Родителите поставят по 1 яйце първо с купичка с червена боя, а детето леко залива с лъжичка яйцето, за да стане по-наситен цвета. При необходимост родителят помага на детето. Готовото яйце изваждате и оставяте внимателно да изсъхне в чиния постлана със салфетка. Повтаря се процедурата с другите две купички с жълта и синя боя или се включват едновременно други деца или възрастни от семейството.

В тази задача е важно да се обърне внимание на координацията око-ръка и концентрацията на вниманието на детето върху определената дейност.

2. Сега е време за „фокуси“: Родителите могат да покажат на децата, как като смесят две бои са получава трети цвят – например към жълта боя, ако постепенно са добави малко синя се получава зелено. Към жълта боя, ако се добави много малко от червената ще се получи оранжева. Към червената боя, ако се добави малко синя ще стане лилава. По желание могат да направят една или повече комбинации. Така тази задача ще има и образователен момент.

3. Яйце в памук или салфетка: Заедно с децата или пък само насочвайки ги, правят цветни петна, като изливат по лъжичка от различните цветове върху различни места от разстлано парче памук или салфетка. Детето внимателно поставя яйцето и заедно с родител го завиват „като бебенце“ в памука или салфетката. Оставят яйцето да престои няколко минути, преди да развият „пелената“.

4. В купичката със суров ориз се добавят от предпочитан от детето цвят и се разбърква, така че да се оцвети ориза с наситен цвят и да бъде съвсем леко влажен. Тогава поставяте 1 яйце и детето го овалва в ориза така, че да полепнат зрънца по цялото яйце. След като изсъхнат зрънцата, внимателно ги отстраняват от яйцето, а то ще е украсено с точици. При нужда детето се подкрепя и насочва. Ако яйцето е предварително оцветено с друг светъл цвят, точиците ще се открояват повече/

5. Стикери за яйца и други декори, по избор, може да добавят директно върху сварени яйца или върху вече оцветени и изсъхнали.

6. Други техники – по предпочитание на родителите – можете да ни изненадате с нещо, което правите традиционно в семейството или сте избрали да опитате тази година.

Ще се радваме да запишете, снимате и споделите поне една малка част от боядисването на яйцата, както и да ни разрешите да ги публикуваме на страницата на Карин дом. Така, чрез споделените видеа или снимки, ще сме заедно в подготовката за празника.

Очакваме вашите прекрасни идеи и големи усмивки!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни