За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

И тази година отбелязахме Световния ден на недоносените деца

17 ноември 2013

На 16-ти ноември фондациите „Нашите недоносени деца“ и „Карин дом“ отбелязаха Световния ден на недоносените деца.

В организираната във Варна среща участваха родители, неонатолог, психолози и други специалисти, работещи с недоносени деца, представители на сдружение „Цветно бъдеще“, Дома за медико-социални услуги във Варна и „Алианс на българските акушерки“.

В дискусията и разговорите след срещата се наблегна на това, че семействата на недоносените деца изпитват голям стрес в началото и имат голяма необходимост от точна информация и емоционална и психологична подкрепа.

Полезни ресурси и услуги

Интернет-страницата на „Нашите недоносени деца“ предлага прецизно подбрана информация от неонатолози и други лекари. Посетете я на този адрес www.premature-bg.com 

Карин дом от своя страна предлага чрез програмата „Ранна интервенция“ освен специализирана подкрепа в дома на семейството от рехабилитатор и логопед, а също и психологична подкрепа чрез индивидуални консултации, родителски групи за взаимопомощ или родител за контакт. Услугите са безплатни и се ползват и от семейства с недоносени деца. Полезна информация за програмата ще намерите на нашия сайт тук.

В България всяко десето дете се ражда недоносено. От своя страна участващия в срещата неонатолог д-р Ангелова сподели за необходимостта в родилен дом при съобщаване на семейството на диагноза или друга нежелана вест да участва и психолог. Подобна е практиката във всички европейски страни, за да може да се намали нивото на стрес за родителите и да се адаптират по-добре към новата ситуация.

След срещата входа на Морската градина беше осветен в лилаво и 100 балончета полетяха във въздуха в знак на съпричастност към семействата на недоносени деца и с надежда тези деца да растат здрави и силни, като своите връстници.


Благодарим за снимките на Petko Petkov 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни