За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Стимулиране на развитието при деца с аутизъм чрез движение

30 октомври 2013

При голяма част от децата с аутизъм се наблюдават характерни сензорно моторни нарушения – например обща неловкост, некординирана походка, проблеми при извършването на фини целенасочени движения, непоносимост към звукови и други стимули от средата.

Ето защо е важно децата да развиват физическите си качества. Освен това, стимулирането на двигателната активност води и до подобряване на разбирането, концентрацията, устойчивостта на вниманието и уменията за учене!

Децата с аутизъм често се „затварят в себе си“, не желаят да общуват и нямат желание да развиват двигателните си умения.

Какво да правим тогава? 

Следващите няколко съвета от Андреас Андреу – кинезитерапевт в Карин дом, ще бъдат полезни за родителите:

  • Извеждайте децата навън възможно най-често и ги оставяйте свободно да играят на детските площадки – играта на открито е чудесна възможност за децата  да изучават средата и да развиват своята обща моторика.
  • Разберете кога детето ви се чувства най-добре на площадката – може би шумът и присъствието на много деца го притесняват. Тогава изберете друг час за игра на площадката, когато там няма други деца или поне не са много. Така детето ще има възможност да свикне с пространството и обстановката, за да се включи по-късно в игрите.
  • Не сравнявайте детето си с другите деца и не го насърчавайте да се състезава с тях, защото евентуален неуспех води до разочарование и детето Ви може да се откаже от тези и други подобни игри и дейности.
  • Наблюдавайте детето и забележете с кои дейности се справя лесно и с кои се затруднява. Насочете го към занимания, които са предизвикателни, но все пак постижими за него. Например, катеренето по катерушка може да се окаже лесно и забавно, но спускането от пързалката да бъде проблем. Тогава трябва да потърсите по-ниска и по-полегата пързалка, да подкрепите с ръка спукането на детето, за да постигне по-лесно успех. Това ще го мотивира да опита спускане и  от по-висиката пързалка. Детето ще е щастливо от новите усещания и че се е справило с предизвикателството.
  • Насърчавайте играта с топка, особено хвърлянето, поемането, дриблирането, въртенето на обръч, карането на колело, които подпомагат развиване на равновесието и координацията.
  • Научете детето да прескача различни предмети – започнете с линия нарисувана на земята с тебешир, след това сложете въже, след това нещо по-широко, по-високо и т.н.
  • Предлагайте на вашия малчуган различни по форма, размер и материал предмети, които да опознава. Стимулирайте го да играе в пясъчници, да рови в пръстта, калта, да играе с вода, листа, кестени, шишарки, сняг и т.н. Подобни дейности носят много сензорна информация, необходима за развитието на децата.
  • Запишете вашето дете на спорт. Не избирайте групов спорт – поне в началото не е подходящо. Ако трябва детето да е част от група, резултатът от играта не трябва да зависи от него. Търсете тренировки, по време на които детето работи самостоятелно – гимнастика, йога, плуване, дори бойни изкуства с подходящ треньор.
  • Опитайте се да разберете състоянието на вашето дете. Наблюдавайте внимателно реакциите му и се опитайте да забележите какво ги е предизвикало. Това може да е определено поведение или изказване или някакви особености на средата – шум, цветове, светлина.Ако се затруднявате, опитайте се да си водите бележки за известно време, кога и в какви условия се проявява определено поведение на детето – след няколко дни можете да разгледате дали има съвпадение на накои фактори. Това ще Ви насочи как да ги избегнете, промените или предварително да подготвите детето за това, което предстои.
  • Не принуждавайте детето да на всяка цена да върши нещо, което то отказва да направи, защото това може да доведе до негативени последици и отдръпване на детето – консултирайте се със специалисти, които могат да ви посъветват как да реагирате в такива ситуации.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни