За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Среща на работодатели и родители на деца със специални нужди в Карин дом

21 ноември 2018

На 20-ти Ноември проведохме среща между работодатели и родители на деца със специални потребности, които запознахме с комункационната платформа на Карин дом: www.rabota.karindom.org и възможностите, които тя дава.

Създадохме платформата за връзка между работодатели и родители на деца със специални потребности, като в нея могат да се регистрират всички родители на деца със специални потребности и работодатели. Целта ни е да улесним бъдещата реализация на родителите на деца със специални потребности и същевременно да помогнем на бизнеса да намери квалифицирани служители.

Ако все още не сте се регистрирали в платформата можете да го направите оттук. 

На срещата представители на работодателите се запознаха с новите квалификации, които родителите получиха, благодарение на проекта и желанието им да бъдат активни участници на пазара на труда. Майките изказаха притесненията си, че трудно могат да намерят подходяща за тях заетост, тъй като повечето работодатели предлагат 8-часов работен ден и рядко се предлага възможност за работа от дома. Голяма част от майките споделиха, че се в резултат на обучението си и мотивационните тренинги по проекта, се чувстват по-уверени и компетентни в търсенето на професионална реализация.

Кристина Илиева, представител на „Таксбек груп“ сподели, че майките са високо ценени служители в компанията, тъй като са много лоялни и отговорни на работното място. Тя посочи също така, че компанията предлага отлична трудова среда за майки, възможност за гъвкаво работно време, както и допълнително здравно осигуряване. За момента обаче повечето от предлаганите работни позиции са на 8 часов работен ден.

Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом, уточни, че повечето компании, с които е провела разговори в тази посока са споделили, че родителите на деца със специални потребности са една наистина уязвима група, която има голям потенциал за участие на пазара на труда и биха могли да помислят в посока разкриване на работни позиции с намалено работно време и условия подходящи за тях.  Бизнесът чувства недостиг на квалифицирана работна ръка, а същевременно млади и квалифицирани хора остават извън пазара на труда, заради необходимостта да отделят повече време на детето си със специални потребности.

Дарина Райкова, координатор връзки с работодатели по проекта, представи възможностите на платформата пред родители и работодатели – „Платформата дава възможност работодателите, чрез регистрация, да представят дейността си и да публикуват обяви за заетост, а родители имат възможност да приложат информация относно своите уменията и компетенциите и да преценят коя от предлаганите работни позиции отговаря на тяхното търсене и съответно да кандидатстват. Платформата е една добра възможност работодатели и родители на деца със специални потребности да засекат своите интереси и търсене, да комуникират и да установят контакт помежду си. “

От неправителствената организация „Оренда“ споделиха, че също мислят в посока предлагане на работа на родители на деца със специални потребности, а в момента предлагат заетост на 8 души със специални потребности, ангажирани в производство на обучителни материали.

Карин дом има амбицията да продължи да развива партньорството между страните, както и да продължи активната комуникация с компаниите с цел предлагане на подходяща квалифицирана заетост на родителите на деца със специални потребности и излизането от изолацията, в която те попадат.

Платформата е изградена по проект “Подкрепа за родители на деца с увреждания за социална и професионална реализация”. По проекта Карин дом предостави и безплатни обучения на родители на деца със специални потребности по следните професии: “Сътрудник социални дейности”, “Организатор Интернет приложения” или английски език. Докато родителите се обучаваха и по време на мотивационните тренинги, Карин дом предостави и терапевтични занимания на децата.

logo_BG-center-no-back лого 3

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни