За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Стартирахме работилниците за родители „Да пораснем заедно плюс“

28 февруари 2019

От началото на 2019г. Карин дом стартира програмата „ДА ПОРАСНЕМ ЗАЕДНО ПЛЮС“ – работилници за родители по време, на които  се използват различни форми на работа, като най- вече вниманието е фокусирано върху споделянето и обмяната на опит. Тази програма беше разработена в сътрудничество със специалисти и родители кaто част от по-широката програма на УНИЦЕФ за подкрепа на родителството „Първите три са най-важни!“ .

Родителството може да е най-приятната, но и най-трудната житейска роля. Затова бъдещите родители мечтаят за нея, очакват я и се подготвят. Копнеят и се надяват да се появи дете в добро здраве и с типично развитие. Ала животът ни учи, че 10% от децата в по-голяма или по-малка степен, временно или постоянно, не се вписват в тези очаквания. На родителите им се налага да се сблъскат с неизвестността относно крайния резултат, с болезнени въпроси, на които едва с течение на времето намират отговор.

Ние вярваме, че пълноценното и приспособимо родителство не зависи от качествата на детето, а от тези на родителя! Всяко дете заслужава да бъде посрещнато с радост, да се развие като щастлива личност. По този път го съпровожда неговият родител, който не се е отказал да научи, че родителството расте и при трудни обстоятелства. За тези родители са предназначени работилниците „ДА ПОРАСНЕМ ЗАЕДНО ПЛЮС“.

Работилниците се провеждат всяка седмица във Вторник. Водещи на групите – Елена Тодорова (психолог, консултант ранно детско развитие) и Веселина Тинчева (специалист социални дейности и обучител)

Основната цел на Програмата на работилниците е да създаде стимулиращо и подкрепящо обкръжение, в което родителите съвместно с водещите на работилниците и с други родители:

  • да обменят идеи относно това как възприемат своето родителство;
  • да опознаят по-добре себе си като родители;
  • да научат ефикасни начини как да се справят с трудностите, при които живеят;
  • да открият и други възможни подходи към своето дете.

Също така да се запознаят с научните становища:

  • за положителното взаимодействие между родителя и детето, както и
  • за родителството в интерес на детето (и родителя).

По време на работилниците се разглеждат ценностите, на които почива родителството, обсъждат се потребностите на децата и родителите и начините за тяхното удовлетворяване, упражняват се комуникативните умения и се дава отговор на въпроси, които интересуват родителите.

 Никой не знае сам отговорите на всички въпроси!

Важно е да се знае, че родители и специалисти са партньори, защото и едните, и другите имат своя принос за напредъка на детето, но имат и различни роли: родителят го прави като родител, а специалистите като терапевти и професионалисти.

Снимки: Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни