За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Община Варна предостави терен за нов терапевтичен комплекс на Карин дом

30 януари 2019

Скъпи приятели, родители, граждани на нашия прекрасен град,

много сме щастливи да ви споделим една изключително вълнуваща за нас новина. От доста години Карин дом мечтае да създаде нов съвременен комплекс, в който да интегрира социални и образователни, здравни и терапевтични услуги за деца със специални нужди и техните родители, както и обучителен център за специалисти, работещи в сферата.

Днес можем да кажем, че мечтите се сбъдват! А ние мечтаехме смело и днес можем да ви споделим, че благодарение на Община Варна и всички вас – граждани на Варна, Карин дом получи дългоочаквания терен, на който да построи бъдещия модерен център за деца със специални потребности. Парцелът е предоставен безвъзмездно от Община Варна след гласуване на Общинския Съвет днес и се намира на ул. „Дойран“ в централната част на града.  Надяваме се много скоро да стартираме и строителните дейности, като разходите за строеж на сградата са предоставени от Фондация „Велукс“ след спечелен проект на Карин дом.

„Изключително сме щастливи от резултата и благодарим за отговорното поведение на общинската администрация и Общински съвет и подкрепящото поведение в процеса на създаване на новия Карин дом. Днешното гласуване е важен сигнал за мястото на децата със специални нужди в обществото, както и за техните семейства. Обнадеждени сме, че само със съвместни усилия на институции, граждани и граждански организации можем да постигнем резултати, с които да се гордеем – а именно щастливо детство за всяко дете без значение от състоянието, диагнозата и предизвикателствата му. Новият център ще ни даде възможност да приложим комбинация от здравни, социални и образователни услуги и да подпомогнем още повече български семейства. Благодарим ви!“ – каза Мая Донева, Изпълнителен директор на Карин дом.

Екипът на Карин дом вярва, че чрез този нов Комплекс, ще успее качествено да промени средата, в която живеят, растат и се учат децата със специални потребности в България. Карин дом се надява, че с тази голяма крачка ще успее да реализира още една мечта и точно, както г-н Станчов преди 22 години ще отговори на надеждите, желанията и потребностите на много деца, родители и специалисти.

Карин дом е основан от дипломата и голям български филантроп Иван Станчов във време, през което всички планове за семейно- ориентиран терапевтичен център са изглеждали повече като мечти, отколкото като реалност. С трудно начало, специалисти от Англия и САЩ, доверието на институциите и Община Варна, отдаден екип и много дарители, Карин дом става еталон за подкрепа на деца със специални нужди, прилагайки иновативни методи и подходи на работа.

От 1996г. до 2017г. подкрепа в Карин дом са получили 2255 деца. Само през 2018г. Карин дом е включил в терапевтичните си програми над 300 семейства с малки деца от град Варна, региона и страната чрез предоставяните две социални услуги: Център за социална рехабилитация и интеграция и Център “Ранна интервенция”. Обучителният център към Фондацията успешно обучава специалисти и студенти в добрите практики на Карин дом за работата с деца и семейства. През 2017г. в обученията са се включили повече от 1 000 специалиста, родители и студенти от страната и чужбина, разработени са десетки методически ръководства и наръчници, приложения и помагала в помощ на специалисти и родители.

Вече седма година Карин дом подкрепя семействата на деца от 0 до 3г. и развива една социална услуга, която няма еквивалент в България – програма „Ранна интервенция“. От 2013г. услугите по програмата са част от социалната програма на Община Варна, която припознава услугата като ценна за общността. Резултатите са повече от добри за децата, включени в програмата, като след излизане от нея 52% от включените деца не се нуждаят от ползване на терапия, специализирани услуги или ресурсно подпомагане в детското заведение. Услугата вече е разпознаваема и търсена от много семейства с притеснения, чиито деца са без диагностицирано състояние.

Дейността на ЦСРИ “Карин дом” се осъществява като държавно делегирана дейност, чийто капацитет от 2018г. е вече 60 места, както и посредством допълнителни източници на финансиране, като корпоративни и индивидуални дарители, чрез проекти, организиране на благотворителни събития, стопанска дейност и платени услуги.
В последните години все повече семейства от Варна и страната търсят подкрепа от Карин дом, а много професионалисти, работещи с деца със специални потребности се включват в обучителните програми на организацията.

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни