За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Монтесори свободата

30 април 2014

Всеки родител иска най-доброто за своето дете – да отгледа комуникативен, креативен, уверен и позитивен човек, който да се справя с лекота с предизвикателствата на живота. Много често обаче, в стремежа си да предпазим децата и да се погрижим за тях по най-добрия начин, още от най-ранна възраст, ние им правим лоша услуга и се  превръщаме в свръхобхрижващи и свръхограничаващи авторитети.

„Не!”, „Не прави така!”, „Не пипай това!”, „Не можеш да си играеш с това, опасно е! „, „Много си непослушен!” и много, много други неща ежедневно повтаряме, за да блокираме поривите на малките изследователи.

Психолозите от Карин дом Ви съветват да бъдете малко по-търпеливи с децата си. Родители, вие полагате основите на бъдещия голям човек и от това какво сте посадили зависи какво ще пожънете. Възпитайте у децата си отговорност и самодисциплина като им дадете свобода.

Италианският психиатър и педагог Мария Монтесори вярва, че всяко дете се ражда с интуиция, която го води, насърчава и развива, а ролята на родителя и възпитателя е да подкрепя този импулс, а не да го блокира. Монтесори е създател на едноименния метод на възпитание и обучение, който коренно се различава от традиционните авторитарни методи, основани на послушанието (където да си послушен, означава, че си добър, а да бъдеш непослушен, значи че си лош). Мария Монтесори е убедена, че не детето трябва да следва правилата и нормите в образователните институции, а системата, трябва да следва интересите на детето.

За Монтесори свободата и правото на избор на детето разказа Феодора Станчов – консултант на Карин дом, сертифициран Монтесори педагог и собственик на интернационално училище Монтесори във Франция. По думите на Феодора, в основата на Монтесори педагогиката е свободата. Много родители се плашат когато чуят думата „свобода”, за тях това означава хаос и безредици, но под свобода на избора, Мария Монтесори има предвид т.нар. „контролирана свобода на избор”, да дадем повече от една възможност на детето, да проявим търпение и разбиране към неговите интереси, да променяме и развиваме средата, съобразно промените и развитието на интересите на детето.

Част от Монтесори философията е т.нар.”подкрепяща” среда. Организирайте по такъв начин средата, че детето да има възможност да прави избор с какво да играе, да се самообслужва, да се включва в ежедневните дейности в дома, съветва Феодора. Наблюдавайте го, вместо да се втурвате да свършите всичко, за да го „предпазите” да не се „изцапа” или да не „разсипе” нещо.

Бъдете сигурни, че тези малки стъпки са сигурния път към изграждане на увереност, креативност и самодисциплина у детето.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни