За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Призив на Карин дом за съпричастност и дългосрочна стратегия за децата бежанци

31 август 2021

Като организация, която се бори за спазване на човешките права и особено на най-уязвимите – децата, сме обезпокоени от случващото се в Афганистан. Хуманитарната криза, пред която сме изправени е и криза, в която трябва да преодолеем предразсъдъците и подкрепим най-уязвимите.

От името на Фондация Карин дом, призоваваме отговорните институции към търсене на най-добрите решения и дългосрочна визия за бъдещето на децата бежанци в България в дух на съпричастност и солидарност към трагедията.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО

Г-н Румен Радев
Президент на Република България

Г-н Стефан Янев
Министър председател на Република България

Г-жа Диана Ковачева
Омбудсман на Република България

Г-жа Петя Първанова
Председател на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет

Г-н Бойко Рашков
Министър на вътрешните работи

Г-н Георги Панайотов
Министър на отбраната

Г-н Николай Николов
Директор, Дирекция „Миграция“ към МВР

Г-жа Ива Митева Йорданова-Рупчева
Председател на Народното събрание
на Република България

Относно: Призив към отговорните институции в България за съпричастност и солидарност към трагедията на търсещите в страната международна закрила от Афганистан. Особено сме разтревожени за жените, за непридружените и разделени от семействата деца, които са в най-голяма степен изложени на риск от насилие и имат нужда от медицинска грижа. Призоваваме към намиране на дълготрайни решения и стратегия за децата-бежанци.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

През последната седмица станахме свидетели на шокиращи кадри от Афганистан след като талибаните превзеха столицата Кабул в резултат от изтеглянето на международните войски от страната. На фона на тази човешка трагедия сме обезпокоени от безпрецедентното нарушаване на правата на човека и особено правата на жените и деца в 21-ви век.
Апелираме отговорните институции да гарантират спазването на правата на търсещите международна закрила бежанци от Афганистан. Особено уязвими са жените и момичетата и децата. Ето защо е от изключителна важност на афганистанските граждани да бъде осигурена медицинска помощ и подходящи условия.
С оглед на променливата и несигурна ситуация в Афганистан, както и на ескалиращата хуманитарна криза, призоваваме да се обмисли и приложи програма за оказване на навременна подкрепа на най-уязвимите – жените и децата. Особено сме разтревожени за непридружените и разделени от семействата деца, които са в най-голяма степен изложени на риск от насилие и имат нужда от медицинска грижа.

Предлагаме да бъдат предвидени необходимите медицински екипи, включващи педиатър, които да оказват помощ на децата-бежанци. Особено сме загрижени за непридружените или разделени от семействата деца по време на тяхното пътуване. Призоваваме да се намерят достатъчно ресурси и да се преразгледат законодателните пропуски, които създават трудности за намиране на дълготрайни решения и стратегия за децата, независимо дали това е тяхната интеграция в България или събиране с членове на семейството им в други страни.

Фокус на националните политики и мерки в отговор на последните събития следва да бъде укрепването на капацитета на системите за прием и предоставяне на убежище, подготовка на специални мерки за посрещане на предстоящата бежанска вълна, включващи хуманитарна помощ и услуги на първа линия за най-уязвимите, с предвидени за това бюджет и ресурси.

От името на Фондация Карин дом, призоваваме отговорните институции към търсене на най-добрите решения и дългосрочна визия за бъдещето на бежанците в дух на съпричастност и солидарност към трагедията на афганистанския народ.

Призоваваме към спазване на международните задължения на страната ни и моралната отговорност на обществото ни към най-уязвимите жените и децата.

Мая Донева
Изпълнителен директор на Фондация Карин дом

 

Photo Credit: https://www.parents.com/

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни